Direct naar artikelinhoud

Marcos naar Club Brugge in ruil voor 600.000 euro en Ciman

Marcos Camozzato (27) wordt de nieuwe rechtsachter van Club Brugge. De speler van Standard Luik ondertekende een contract voor drie seizoenen en één jaar optie. Club betaalt 600.000 euro en laat ook nog eens Laurent Ciman naar Sclessin vertrekken.

Club Brugge hoopt dat het met Marcos Camozzato eindelijk gevonden heeft waar blauw-zwart al zo lang naar zoekt: een degelijke rechtsachter. Standard krijgt 600.000 euro voor de Braziliaan, plus Laurent Ciman er bovenop. Luc Devroe reageert niet euforisch, maar is wel overtuigd van de kwaliteiten van Marcos, die vandaag in eigen land zijn 27ste verjaardag viert en maandag in Brugge wordt verwacht.

“De toekomst zal uitwijzen dat we met Marcos een juiste keuze maakten”, zegt Devroe. “Na afgelopen seizoen was Marcos de eerste opportuniteit waar aan gedacht werd. De transfer leek in een eerste fase financieel niet haalbaar, maar dankzij veel gesprekken en het nodige geduld is het toch gelukt. Ruim drie seizoenen lang zette Marcos bij Standard zijn waarde in de verf. Zowel aanvallend als verdedigend is de hij het type speler waar Club dringend nood aan had.”

De vraag stelt zich wel waarom Standard een volwaardige titularis zonder veel tegenpruttelen van de hand doet. Volgens analist Gert Verheyen ligt de reden voor de hand. “Voor de meeste Standardspelers zijn er nog weinig uitdagingen in Luik. Twee opeenvolgende landstitels en een sterke Europese campagne zorgden voor verzadiging. Jovanovic vluchtte de deur uit richting Liverpool, De Camargo vertrok naar Borussia Mönchengladbach en Mbokani lijkt de volgende in het rijtje te worden. De Rouches hebben dringend nood aan vers bloed en dat beseft het Luikse bestuur erg goed. De bewijzen zijn er. Club Brugge ondervond weinig weerwerk toen er aangeklopt werd om over een vertrek van Marcos te praten. Daarbij kwam dat Luciano D’Onofrio in Laurent Ciman, die bij KV Kortrijk ontbolsterde, blijkbaar een pasklaar alternatief zag.”

“Ik vind het een verstandige keuze van Club”, stelt Verheyen. “Ik vraag me enkel af waarom men voor deze positie er niet in slaagt iemand uit de eigen rangen op te leiden. Met Marcos komt er nu alweer een buitenlander bij in de kleedkamer. Het mag geen vreemdelingenlegioen worden, want de spits die er nog moet bijkomen zal allicht ook geen Belg zijn.”

“Bij Marcos zal de goesting  heel groot zijn om zich, na een minder laatste seizoen, opnieuw te bewijzen. Dat is ook nodig. Als hij het niveau van zijn eerste twee seizoenen bij Standard kan evenaren, heeft blauw-zwart er ongetwijfeld een sterkhouder bij.” (jkb)