Direct naar artikelinhoud

Jean-Marie Philips weggestemd

Zoals verwacht werd Jean-Marie Philips (65) gisteren ontslagen als directeur-generaal van de voetbalbond. Het Uitvoerend Comité (UC, het hoogste orgaan van de bond) besliste om hem de laan uit te sturen. ‘Als jurist leverde Philips goed werk, maar er was een verschil in visie’, aldus bondsvoorzitter De Keersmaecker. ‘Wij willen een modernere weg opgaan.’

Uitvoerend Comité stuurt directeur-generaal van de voetbalbond de laan uit

Philips, aanwezig in het bondsgebouw, wachtte het verdict niet af. De uitslag van de stemming was verpletterend: 16 stemmen tegen 2, bij 1 onthouding.

Het was een buitengewone vergadering van het Uitvoerend Comité die gisteren plaatsvond, maar die was niettemin goed voorbereid. Vooraleer met de aanwezige stemgerechtigden te gaan samenzitten - in totaal 19 - zaten bondsvoorzitter De Keersmaecker en co. urenlang samen om de vergadering voor te bereiden.

Jean-Marie Philips, die gisteren al liet verstaan dat de kans dat hij na afloop van het UC nog directeur-generaal zou zijn bijzonder klein was, was geconvoceerd en presenteerde zich rond 19 uur mooi op tijd op de derde verdieping van het bondsgebouw.

Philips werd om procedurele redenen (lees: omdat hij zelf betrokken was) verzocht de zaal weer te verlaten en nam dan maar plaats in zijn bureau. Na een uur werd hem vervolgens meegedeeld dat het voor hem afgelopen was.

Met 16 stemmen tegen 2 en 1 onthouding stemden de bondsbobo’s hem met een verpletterende meerderheid weg. “De contractuele voorziene vergoeding voor het ontslag zullen wij betalen”, opende François De Keersmaecker achteraf de persconferentie - waarbij hij uiteraard geflankeerd werd door ‘partner in crime’ Philippe Collin.

Dat de reden voor het ontslag van Philips vooral bij zijn eigengereide optredens en vaak ongezouten uitspraken te zoeken is, wilde De Keersmaecker niet toegeven. “Mijnheer Philips heeft als jurist goed werk geleverd binnen de bond en zoals iedereen heeft hij positieve en negatieve punten, maar ik ga hier niet met modder gooien. Dat is niet mijn stijl. De reden is, dat wij een bepaalde visie hebben op de toekomst van de bond en die kwam niet overeen met de visie van mijnheer Philips. Dat verschil in visie is een evolutie geweest: er zijn de laatste tijd nieuwe ideeën over de werking van de bond. In het verleden was de bond meer een administratie, terwijl het nu een bedrijf moet zijn. Wij willen een modernere weg opgaan en doortastender zijn.”

Over een opvolger wilde De Keers- maecker weinig kwijt, maar Filips Dhondt, die half mei zijn functies als algemeen manager bij Club Brugge neerlegde, zou met stip genoteerd staan. Dhondt zou zelfs al twee gesprekken gehad hebben met De Keersmaecker. “Wij zullen nu eerst het profiel van de volgende directeur bepalen”, bleef de bondspreses op de vlakte. Dhondt gaf ook al toe dat hij perfect in dat profiel past.

Opvallend: gistermiddag stuurde de Pro League (de verzameling van eersteklassers) nog een communiqué de wereld in waarin verzocht werd de beslissing over het ontslag uit te stellen tot na haar raad van bestuur die morgen plaats vindt. Dit om hun zes stemgerechtigden de kans te geven hun standpunten beter op elkaar af te stemmen. Maar De Keersmaecker wilde niet meer wachten. “Het was nú het moment.”

Daaruit zou kunnen verstaan worden dat de Pro League Philips wilde behouden als directeur-generaal of dat de Pro League nu lijnrecht tegenover de bond komt te staan omdat die geen gehoor gaf aan de oproep. Maar niets is minder waar. De reden voor het communiqué is even kinderlijk als simpel: de Pro League wil gewoon dat er voldoende rekening met haar gehouden wordt. Immers, straks moeten beide machtsblokken nauw gaan samenwerken om de hervorming van de bond door te voeren.