Direct naar artikelinhoud

EU en Japan lanceren vrijhandelsakkoord

Terwijl veel landen met de verkiezing van Trump plots de weg naar protectionisme leken in te slaan, presenteren de EU en Japan een nieuw vrijhandelsakkoord. Ook al is het nog niet helemaal rond, in Brussel ondertekenden ze wel alvast een principeakkoord.

Donald Trump is de verpersoonlijking van 'eigen land eerst'. Zowel in Europa als in Azië zette hij daarmee kwaad bloed. Een van zijn eerste daden als president was het afschieten van het handelsverdrag Trans Pacific Partnership (TPP). Landen aan beide zijden van de Stille Oceaan zouden 's werelds grootste vrijhandelszone vormen. Het akkoord was al getekend door zijn voorganger Obama, maar Trump schrapte het, en liet Japan en anderen gefrustreerd achter.

De EU werd bijna even zwaar gebruskeerd. De VS spraken al jaren met de EU over een Atlantische variant op TPP: TTIP. Maar sinds Trumps aantreden wordt er niet meer onderhandeld.

De EU liet meteen weten hoe dan ook door te willen met handelsverdragen. Het akkoord met Japan kwam in een flinke versnelling toen Trump TPP bij het vuilnis zette. De EU peilde intussen ook bij andere deelnemers van dat afgeschoten verdrag of er niet mooie nieuwe deals te maken zijn: Australië en Nieuw-Zeeland lijken er wel oren naar te hebben.

Kaas

Maar eerst moet het verdrag met Japan nog worden afgerond. Over de inhoud is tot nu toe weinig bekend. Wat het effect zal zijn van het handelsverdrag, is ook nog niet duidelijk. Vorig jaar becijferde de Duitse Bertelsmann Stichting dat het nationaal inkomen in de EU met 11 miljard euro per jaar zal stijgen, oftewel minder dan 0,1 procent. De Japanners zouden er 9 miljard euro rijker van worden, een stijging van 0,23 procent. Maar, schreef Bertelsmann, dat was een zeer conservatieve schatting. Het kon ook een veelvoud worden. Landen die het het hardst nodig hebben, zoals Portugal, Roemenië en Griekenland, hebben er vrijwel niets aan.