Direct naar artikelinhoud

Kasteel van Gaasbeek moet groene erfgoedsite worden

Het kasteeldomein Gaasbeek is gestart met de renovatie van het barokpaviljoen en de kapelaanswoning. Ook is er met het architectenbureau Pierre Hebbelinck een ontwerper gekozen voor het nieuwe onthaalgebouw op een recent verworven perceel aan de straatkant van het kasteeldomein. Het bureau kwam via een open oproep van de Vlaams Bouwmeester als laureaat uit de ontwerpwedstrijd.

Het onthaalgebouw zal naast de onthaalfunctie ook onder meer de museumshop, kantoorruimte, de museumbibliotheek en het kasteelarchief bevatten. De kostprijs wordt op 1,85 miljoen euro geraamd. Dankzij die nieuwbouw zal in het kasteel ruimte vrijkomen die deel zal uitmaken van de museumroute.

De renovatiewerken en het nieuwe gebouw zijn twee nieuwe stappen uit het masterplan van 2012. Dat moet tegen 2021 van het kasteeldomein een "groene erfgoedsite van internationale allure" maken, zegt het persbericht. Op de planning staan nog de restauratie van de Sint-Gertrudiskapel en de triomfboog en de renovatie van het kasteel. Dat moet verschillende bouwkundige en bouwfysische problemen in het kasteel aanpakken, waaronder het installeren van een lift voor rolstoelgebruikers. Wie deze laatste renovatie mag doen, is nog niet bekend. Binnenkort gaat een aanbestedingsprocedure van start om een ontwerpbureau aan te stellen.