Direct naar artikelinhoud

50.000 radicale moslims in Europa

'Als we naar Europa kijken, zijn er meer dan 50.000 radicale personen.' Dat zegt Europees antiterrorismecoördinator Gilles de Kerchove in een gesprek met De Morgen. Hij betwijfelt of die jihadisten te deradicaliseren zijn.

In ons land zijn er volgens de Belg De Kerchove 500 Syrië-gangers, maar ook een groep van meer dan 2.000 geradicaliseerden. In heel Europa zijn het er 50.000. Dat is een schatting, het kunnen er ook duizend meer of minder zijn. Maar ze stellen de veiligheidsdiensten voor een probleem. Hoe bepalen ze wie van die 50.000 niet alleen radicaal is, maar ook potentieel gevaarlijk?

"In het Verenigd Koninkrijk hebben de inlichtingendiensten 20.000 radicale personen gedefinieerd", zegt De Kerchove. "Van die 20.000 is veiligheidsdienst Mi5 bezorgd over 3.000. Daarvan houden ze er 500 nauwlettend in de gaten. Mijn vraag is welke criteria je gebruikt om mensen door te schuiven van de ene categorie naar de andere? Die vragen zijn nog niet volledig beantwoord."

De Kerchove betwijfelt ook of zo iemand gederadicaliseerd kan worden. "Iemand die zeer radicaal is, zal bij zijn ideeën blijven. Wat je wel op zijn minst moet proberen te verkrijgen, is dat de persoon geen geweld gebruikt om die ideeën te verwezenlijken."

De Kerchove vindt dat daar meer op ingezet moet worden in de Europese lidstaten. Zo heeft België wel een programma in de gevangenissen, maar niet in de samenleving daarbuiten. Ook pleit hij voor universitaire imamopleidingen in ons land en het mogelijk maken van een Europese islam.

Deze maand is De Kerchove tien jaar antiterrorismecoördinator. De terreurdreiging is er in die tien jaar alleen groter op geworden, maar De Kerchove ziet lichtpuntjes. "Het risico op een aanslag is de optelsom van bedreiging en kwetsbaarheid. Die kwetsbaarheid is verminderd dankzij alle genomen maatregelen."

►4-5