Direct naar artikelinhoud

Moslims slachten minder schapen op Offerfeest

Voor het Offerfeest worden dit jaar minder schapen geslacht. Dat komt door het verbod op onverdoofd slachten, schrijft Het Belang van Limburg. 'Dit is geen sfeer om een Offerfeest te vieren.'

Vandaag vindt het Offerfeest plaats, het grootste jaarlijkse feest binnen de moslimgemeenschap waarbij traditioneel elke familie een schaap slacht. De moslims in Limburg slachten dit jaar 707 schapen. 600 van die aanvragen zijn voor moslims uit Genk, de overige honderd van andere gemeenten waarmee de tijdelijke slachtvloer in Genk een akkoord heeft afgesloten.

Het gaat om een forse daling ten opzichte van vorig jaar. Toen werden in Genk zowat 300 schapen meer geslacht. "De discussie rond verdoofd of onverdoofd slachten speelt hierin een belangrijke rol", zegt de Genkse schepen Geert Swartenbroekx.

De daling in het aantal slachtingen is een algemeen verschijnsel, zegt Mohamed Achaibi van de Moslimexecutieve. Ook hij verwijst naar het verbod op onverdoofd slachten. "We komen van 60 tijdelijke slachtvloeren voor onverdoofd slachten naar geen enkele."

In 2019 totaalverbod

Dit jaar zijn voor heel Vlaanderen nog drie tijdelijke slachtvloeren ingericht, in Wolvertem, Genk en Werchter. "Maar daar kan enkel verdoofd geslacht worden", betreurt Achaibi. "We hebben nochtans twaalf jaar ervaring met tijdelijke slachtvloeren. Dat is altijd zonder problemen verlopen."

Onverdoofd slachten kan wel nog in erkende slachthuizen maar volgens Achaibi is het bijzonder moeilijk om daar binnen te geraken. "Dit is geen sfeer om een Offerfeest te vieren. Mensen zoeken daarom naar alternatieven. Ze sturen geld naar hun familie in hun herkomstland, waar dan in hun naam een schaap geslacht wordt. Of ze schenken geld aan een liefdadigheidsorganisatie."

Vanaf 2019 mag er nergens nog onverdoofd geslacht geworden, ook niet in slachthuizen.