Direct naar artikelinhoud

Di Rupo verliest het vertrouwen van PS-kiezers

De populariteit van PS-voorzitter Elio Di Rupo is tanende. Een derde van de PS-kiezers heeft geen vertrouwen meer in hem.

De peiling werd van maandag tot woensdag uitgevoerd door iVOX bij 827 Franstaligen die in 2012 en/of 2014 voor de Franstalige socialisten stemden. Gevraagd of ze het vertrouwen behouden in een Di Rupo die nog twee jaar aanblijft, zoals hij maandag had aangekondigd, antwoordt 14,5 procent van de PS-kiezers "zeker niet" en 19,5 procent "eerder niet". 57,5 procent staat wel nog positief tegenover de PS-voorzitter.

Als Di Rupo effectief aanblijft, zegt 14,5 procent van het PS-electoraat "minder geneigd" te zijn op de partij te blijven stemmen. 35,5 procent heeft het zelfs helemaal gehad met de PS, "wat er ook gebeurt".

Zorgwekkend voor Di Rupo is dat vooral de jongeren, die toch de toekomst van de partij zouden moeten zijn, het niet zien zitten dat Di Rupo nog lang op post blijft: 41 procent verzet zich tegen dat idee.

Kroonprins Magnette

Mocht Di Rupo toch een stap opzijzetten, dan ziet 59 procent van de respondenten in Paul Magnette de gedoodverfde opvolger. Magnette werpt zich de laatste maanden steeds meer op als de kroonprins van de PS, en lijkt ook te worden gesteund in die ambitie. Laurette Onkelinx (9,5 procent) en Rudy Demotte (7,5 procent) volgen al op zeer grote afstand. Magnette heeft wel al herhaaldelijk aangegeven dat hij kandidaat zal zijn als Di Rupo vertrekt, maar dat hij geen 'putschist' wil zijn en Di Rupo niet naar de uitgang wil duwen.

De PS-kiezers geven ook duidelijk aan dat Di Rupo de mandaten van partijvoorzitter, Kamerlid en burgemeester van Bergen wat hen betreft niet langer kan combineren. De meest radicalen vinden dat hij zich zou moeten terugplooien op zijn eigen stad.

Verder moet de peiling aantonen dat slechts een minderheid van de PS-kiezers een oppositiekuur verkiest. De partij zou in 2019, na de volgende federale en regionale verkiezingen, moeten samenwerken met Ecolo, vindt 57,5 procent, of met de PVDA, vindt 44 procent. Een samenwerking met cdH en MR wordt door een grote meerderheid afgewezen. Twee maanden nadat cdH-voorzitter Benoît Lutgen de stekker uit alle regeringen met de PS trok, is de boodschap van de socialisten duidelijk: Lutgen en zijn partijgenoten moeten de prijs betalen voor hun 'verraad'.