Direct naar artikelinhoud

Grote mond en geen vriend van de media

Hij beheert met broer Eric het zakenimperium van de Trumps, maar brengt nu toch zijn vader de president in de problemen. Ook Twitter kan hij niet laten. Donald Trump Jr. heeft veel weg van Trump Senior.

De oudste zoon van Trump en diens eerste vrouw Ivana, is 39 jaar geleden geboren en groeide op in de Trump Tower in New York. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij 12 jaar oud was, en na de vechtscheiding weigerde hij een jaar lang met zijn vader te praten. "Hoe kun je zeggen dat je van ons houdt?", zou hij volgensVanity Fair hebben gezegd. "Je houdt alleen van je geld."

Donald Jr. studeerde net als zijn vader aan de Wharton School of Finance and Commerce en ging na zijn afstuderen eerst een tijd achter de bar werken in Aspen. In 2001 trad hij in dienst bij het Trump-imperium en in een paar jaar klom hij op tot executive vice-president. Hij was ook vaak te zien in de realityshow van zijn vader, The Apprentice.

Trump senior stelde hem voor aan fotomodel Vanessa Haydon en toen hij haar ten huwelijk vroeg, liet Donald Jr. zich sponsoren door een juwelier uit New Jersey. Het stel trouwde in Mar-a-Lago, tien maanden nadat zijn vader met Melania in het huwelijk was getreden, en kreeg vijf kinderen.

Tijdens de campagne werd de gepolijste Ivanka ingezet om stedelijke kiezers te charmeren, terwijl Donald Jr. vaak te zien was in de rode staten, waar ze - net als hij - van jagen en wapens houden. Na de verkiezingen was het de bedoeling dat Donald Jr. op de achtergrond bleef. Samen met broer Eric neemt hij het zakenimperium waar en om belangenverstrengeling te voorkomen zou hij zich buiten de politiek houden.

Maar net als zijn vader kan Donald Jr. het tweeten niet laten. Hij laat zich smalend uit over de media en verdedigt de president en zus Ivanka altijd fel. Sinds is uitgekomen dat hij met een Russische advocate heeft gesproken omdat ze hem informatie over Clinton beloofde, verdedigt hij ook zichzelf. "Als dit alles is wat de media hebben, begrijp ik de wanhoop."