Direct naar artikelinhoud

Derde verlenging beste optie voor De Wever

Morgen moet informateur Bart De Wever 'zijn besluit' voorleggen aan de koning. Veel heeft hij nog niet in handen. Maar het lijkt wel genoeg om nu de handdoek nog niet in de ring te gooien.

"Non." Charles Michel, voorzitter van de MR, moest nauwelijks een tel nadenken op de vraag van RTL-journalist Pascal Vrebos gisterenmiddag. Die luidde: "Zal er een regering zijn voor 21 juli? Ja, neen of misschien?" Michel koos resoluut voor de meest pessimistische optie.

De kans dat er binnen dit en vijf weken plotseling witte rook boven de Wetstraat 16 zweeft, is effectief bijzonder klein. Grote stappen vooruit heeft informateur Bart De Wever (N-VA) de voorbije drie weken nog niet gezet. MR en cdH onderstrepen dag na dag dat ze nog geen enkel concreet voorstel onder ogen kregen. Voor cdH was dat nochtans de absolute voorwaarde om te kunnen inschatten of ze wel deel kan uitmaken van een centrumrechts project zoals De Wever voor ogen heeft.

Schimmenspel

"La situation est extrêmement difficile", liet Charles Michel zich bij herhaling ontvallen tijdens zijn zondagse passages op RTBF en RTL.En passant verweet hij de PS en Elio Di Rupo in het bijzonder dat de premier de democratie ondermijnt en de stabiliteit van het land in gevaar brengt. "U bent de kapitein die het schip in brand steekt", beet hij. De passage van Michel op televisie, terwijl iedereen aan De Wever uiterste discretie beloofd had, maakt de situatie er overigens niet minder complex op.

Net zoals de onderlinge verstandhouding tussen cdH en MR problematisch blijft. De liberalen blijven razend op de troepen van Benoît Lutgen omdat ze de hertelling van de stemmen voor het Waals Parlement in Charleroi hebben tegengehouden. CdH is er op haar beurt van overtuigd dat MR vast van plan is ze te lozen en te mikken op een kamikazecoalitie met N-VA, CD&V, Open Vld en MR als enige Franstalige partij.

"Dit is het betere schimmenspel", zucht een Vlaamse betrokkene. "Op deze manier beweegt er helemaal niets."

En toch moet De Wever niet helemaal wanhopen. Openlijke liefdesverklaringen mag hij niet verwachten. Geen enkele Franstalige partij durft immers nu al te zeggen dat ze met N-VA in zee wil gaan. Voor de verkiezingen spraken zowel de liberalen als cdH heel erg straffe taal over de Vlaams-nationalisten. Van "wij praten niet met hen" tot het verwijt van racisme toe. Wie bochten neemt, moet dat niet te snel doen.

Maar dat niemand bij MR of cdH de deur dichtdoet en zelfs expliciet laat verstaan dat ze nog wagenwijd openstaat, moet De Wever toch een klein beetje moed geven. Alleen stapt voorlopig nog niemand naar voor uit die openstaande poort. Of om het met een goedgeplaatste bron te zeggen: "Dit is surplacen op topniveau. Iedereen zit nog recht op zijn fiets, iedereen heeft nog de intentie om aan de meet te komen. Maar niemand maakt aanstalten om te bewegen. Het is aan de informateur om hen in beweging te krijgen."

Te vroeg

Exact dat is de uitdaging voor De Wever. En exact daarom is het misschien te vroeg om zijn opdracht terug te geven. De vakbonden mogen dan razend zijn dat hij hen nog niet geconsulteerd heeft, als de N-VA-voorzitter nog maar de minste kans ziet op een centrumrechtse coalitie, dan rest hem geen andere keuze dan de koning te vragen zijn missie een derde keer te verlengen.

Bij de andere partijen staat in ieder geval niemand te springen om in plaats van De Wever zijn vingers te verbranden.