Direct naar artikelinhoud

Milquet: 'Geen extra maatregelen tegen Syriëstrijders'

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) neemt voorlopig geen extra maatregelen om de ISIS-propaganda tegen te gaan. 'Het bestaande actieplan tegen Syriëstrijders volstaat', laat ze weten.

Een gekend beeld: een jonge Syriëstrijder uit Europa roept zijn geloofsbroeders thuis in hun moedertaal op om ook deel te nemen aan de strijd.

Nieuw is de extremistische propaganda gericht op jonge moslims in Europa niet. Maar door de recente opmars van ISIS - Islamitische Staat in Irak en de Levant - kan de deelname van Europeanen in extremistische linies op vernieuwde aandacht rekenen.

Meer dan ooit valt op hoe eigentijds en efficiënt de islamisten communiceren. Simpele zoekopdrachten op YouTube, Facebook of Twitter leveren niet alleen het bewijs van hun groeiende aanwezigheid op sociale media, maar ook van hun groeiend professionalisme.

Montage, lay-out, soundbites, gebruik van onderschriften: alles moet leiden tot een doelgerichte communicatie. Het contrast met de ellenlange Arabische toespraken van de Al Qaida-leiders van weleer is groot.

Europese taskforce

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Milquet laat weten dat de propaganda "nauw wordt opgevolgd binnen de bestaande organen".

Zo staat er deze week opnieuw overleg gepland met experts over de dreiging van radicalisering in ons land. Ook binnen de taskforce voor het opvolgen van Belgische strijders in Syrië zal de recente actualiteit het gespreksonderwerp zijn, net als bij het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging).

Maar voor extra maatregelen is het naar verluidt nog te vroeg. Milquet wil bovendien alle kansen geven aan overleg met de acht andere EU-lidstaten die te kampen hebben met een uitstroom van jonge moslims naar Syrië.

Zo willen de Britten een Europese taskforce oprichten om onderling informatie uit te wisselen over Syriëstrijders en de controles aan de buitengrenzen van de EU te versterken.

Volgens de Volkskrant heeft Nederland alvast een lijst met mogelijke Syriëstrijders overhandigd aan Turkije, dat grenst aan Syrië en geldt als de belangrijkste doorvoerhaven. Volgens terrorisme-expert Edwin Bakker zou Turkije het tegenhouden van Syriëgangers helemaal niet ter harte nemen.

Milquet heeft naar eigen zeggen nog geen signalen opgevangen van een manke samenwerking met de Turken. De aanwezige verbindingsofficier van de Belgische politie beschikt volgens de minister over voldoende informatie om de situatie ter plekke te analyseren.