Direct naar artikelinhoud

Duitse hoofdstad stapelt blunders op

Berlijn wordt ook wel eens het epicentrum van de 'eeuwige blunders' genoemd. In die mate dat de Berliner Zeitung zich nog deze week afvroeg of het stadhuis nu steevast door een bende onbenullen wordt bestuurd.

Het Berlijnse blunderboek is dik. Een bekende miskleun is de sluiting van de legendarische luchthaven Tempelhof, waar massa's Berlijners tegen waren en die toch is doorgedrukt. De volgende commotie hangt echter al in de lucht: de nieuwe internationale luchthaven Willy Brandt. De opening daarvan is al drie keer uitgesteld en het is nog lang niet zeker wanneer hij wel wordt ingehuldigd, maar het stadsbestuur spreekt al vlotjes over een nakende sluiting van die andere luchthaven, Tegel.

Inzake het glitterproject Willy Brandt Airport is weer eens heel Duitsland boos op Berlijn. De stad wordt verweten door haar geklungel het Duitse prestige in de wereld in het gedrang te brengen, Duits vakmanschap en de zo geprezen Gründlichkeit te ondermijnen.

De Berlijnse stadsvaderen doen echter nu ook nog op een ander vlak hun imago van onbenullen alle eer aan. Het met veel poeha geopende treinstation Berlin Hauptbahnhof moet na nog geen zeven jaar al grondig gerestaureerd worden omdat er talrijke gebreken en slijtage zijn vastgesteld. Het kostenplaatje ligt bij de 25 miljoen euro.

Alsof dat nog allemaal niet genoeg was, komt nu ook het grootste openbare kunstwerk van de stad in de verdrukking. De East Side Gallery is een 1,3 kilometer lang overblijfsel van de oude beruchte Berlijnse Muur, die in 1989 viel. De betonblokken van voormalig DDR-chef Erich Honecker zijn kleurrijk vol geschilderd en worden door honderdduizenden bezoekers per jaar bezocht.

Nu zullen ze, alvast voor een groot deel, worden weggehaald. Men had het als toeristische troef kunnen uitspelen, maar het stadsbestuur heeft geld geroken.

Achter die muur ligt een braakliggend terrein dat de stad nu voor veel geld aan bouwondernemers heeft verkocht, die er betonnen woonblokken zullen neerpoten.

Geld voor de stadskas, maar de media vragen zich af of het stadhuis inderdaad alleen maar bevolkt wordt door "onwetenden, die geen belangstelling hebben voor het verleden van Berlijn en elk vrij plekje in de handen van speculanten sluizen". Conclusie van de Berliner Zeitung: "Berlijn maakt zich in de hele wereld belachelijk."