Direct naar artikelinhoud

Onwaarschijnlijk duo aast op Koninklijk Circus

De Brusselse Botanique, vorig jaar nog plots door het stadsbestuur uit het Koninklijk Circus gegooid, probeert nu samen met Sportpaleis Group de uitbatingsrechten terug te winnen. Al vreest dit onwaarschijnlijk duo politieke spelletjes, want Brussel heeft al zijn eigen kandidaat.

Een Franstalige, gesubsidieerde organisatie die in het huwelijk treedt met een privébedrijf uit Antwerpen: de samenwerking tussen vzw Botanique en Sportpaleis Group is zeker niet alledaags. Samen hebben ze een dossier ingediend om de uitbatingsrechten van het Koninklijk Circus te heroveren.

De Botanique organiseerde daar al sinds 1999 concerten waarvoor haar eigen zalen te klein waren, want er is plaats voor zo'n dikke 2.000 man. Maar de eigenaar, de stad Brussel zegde het concessiecontract vorig jaar onverwachts op, omdat Botanique de nodige renovatie niet kon en wilde betalen.

De Botanique verloor daarmee niet alleen zijn grote zaal, waar ze de voorbij jaren 2 miljoen euro in investeerde, maar later bleek ook dat de stad de concessie al had doorgeschoven naar Brussels Expo, de vzw achter onder andere Paleis 12.

Pittig detail: Philippe Close, de PS-schepen voor Toerisme en Financiën, is ook de voorzitter van de vzw. Pure zelfbediening, fulmineerde een flink gefrustreerde Botanique, die meende dat het renovatiedispuut een stok achter de deur was. De concertorganisator diende klacht in en de stad schreef dan toch een openbare aanbesteding uit.

Voor zover bekend azen nu twee partijen op die concessie: Brussel Expo en de tandem Botanique-Sportpaleis Group. Een klassieke win-win, verklaren de twee partijen hun alliantie. Zonder een Botanique of AB geen Sportpaleis, legt topman Jan Van Esbroeck zijn interesse uit. "Netsky speelt binnenkort bij ons, maar begon ooit in de AB. Artiesten moeten ergens kansen krijgen om te groeien. Botanique heeft op dat vlak alle expertise in huis."

Maar ook: Sportpaleis Group baat in ons land vier arena's uit en drie theaters (Stadsschouwburg Antwerpen, Capitole Gent en Ethias Theater in Hasselt). Een zaal als het Koninklijk Circus zou die portefeuille compleet maken.

Dat maakt het makkelijker om producties als Lord of the Dance, die nu al de zalen van de groep in de andere steden gebruiken, meteen ook naar Brussel te sturen. "Voor de techniek, promotie of ticketing biedt dat een enorm schaalvoordeel."

De Botanique kan op haar beurt met haar publiekstrekkers uitwijken naar het Circus. Nu gaat ongeveer een tiende van haar concerten daar door. Dat lijkt weinig, maar artistiek directeur Paul-Henri Wauters noemt de zaal vitaal. "Wij hebben de opdracht om lokaal talent te steunen en te begeleiden naar grotere zalen." Van Esbroeck: "In de sportwereld heb je ook eersteklassers nodig om de kleine kinderen te motiveren." Ook voor de internationale uitstraling noemen ze het Koninklijk Circus, waar pakweg Nick Cave vorig jaar opdook, onontbeerlijk.

Uitgemaakte zaak

Als het ervan komt, dan staan Van Esbroeck en de zijnen in voor de uitbating, met daarbij een verbouwing om de zaal uit 1878 op te frissen. De Botanique zal instaan voor het artistieke luik. Zonder bemoeienis van Sportpaleis Group, zeggen ze. Ook aan de ticketprijs zal volgens hen niets veranderen.

"Samen bereiken we 2,5 miljoen bezoekers met 1.600 activiteiten", stelt Wauters. "Niemand kan zo'n palmares voorleggen. We brengen jaren expertise en een groot netwerk samen."

Toch leeft bij hen de vrees dat het al een uitgemaakte zaak is, ook daarom leggen ze hier alle kaarten op tafel. "De beslissing was al lang genomen, door die klacht heeft de stad ze deels moeten terugdraaien", zegt Van Esbroeck, die ook het gebrek aan transparantie hekelt en vreest voor communautaire argumenten. "De criteria voor kandidaat-uitbaters zijn subjectief en we weten niet wie wanneer beslist."

De beslissing zal in de loop van oktober vallen, luidt het bij het Brusselse stadsbestuur.