Direct naar artikelinhoud

Erdogan-aanhangers verzamelen in Brussel

Turks president Erdogan wordt woensdag in Brussel verwelkomd door honderden, misschien duizenden, Europeanen. Veel fans willen komen hem toejuichen, maar dat is verboden', zegt de politie, die maatregelen neemt.

Om 18 uur blazen de Europese Turkse Democraten (UETD) verzamelen op het Stefaniaplein in Brussel. De UETD wordt gezien als de Europese arm van Erdogans AKP. Ze heeft een sterke afdeling in België, die in april nog grote meetings plande in Antwerpen en Gent. Die werden uiteindelijk verboden omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd.

Facebook

Ook in Brussel neemt de zenuwachtigheid toe. Donderdag bezoeken zowel Erdogan als Amerikaans president Donald Trump de NAVO-top. De vrees bestaat dat Erdogan zijn Belgische aanhangers wil mobiliseren. Drie jaar geleden werd hij ook al door 3.000 Turken 'verwelkomd' in Brussel.

Die vrees blijkt nu terecht. Op Facebook hadden gisteren al 520 mensen hun deelname bevestigd aan de bijeenkomst op woensdag. "Er zullen veel mensen afzakken naar Brussel", verwacht Nuriye Deveci van de Turkse Unie in België, die naar verluidt geen politiek standpunt inneemt.

De voorzitter van de AKP Brussel bevestigt aan Bruzz.be dat Erdogan woensdagavond het woord zal nemen tijdens een diner in het Steigenberger Wiltcher's-hotel, vlak aan het Stefaniaplein. Dat het om een privé-evenement gaat, neemt niet weg dat veel fans, ook uit andere Europese landen, naar daar willen afzakken.

Gepaste maatregelen

De politie wil dat vermijden. "Vanwege de risicoanalyse zal de burgemeester deze manifestatie niet toestaan", zegt politiewoordvoerder Ilse Van de Keere. De politie "neemt de gepaste maatregelen", maar wil geen details kwijt. Elk woord kan gebruikt worden door Erdogan om zijn achterban te mobiliseren, klinkt het.

Afgelopen woensdag draaide een bezoek van Erdogan aan Washington uit op een knokpartij tussen zijn aanhangers en Koerdische betogers. Toen burgemeester Yvan Mayeur (PS) vorige week waarschuwde dat een manifestatie in Brussel niet zou worden toegelaten, antwoordde Erdogan hij zich niet te moeien had.

Mayeur blijft bij zijn veto: "Dit is een moment waarop heel veel staatshoofden naar Brussel komen. Al onze mensen zijn ingezet om hun veiligheid en die van de Brusselaars te garanderen. Het is onmogelijk om daar ook nog een privé-evenement bij te nemen."