Direct naar artikelinhoud

Leuvense speurders zetten 'hun' onderzoeksrechter buitenspel

De speurders in Leuven hebben wel degelijk informatie achtergehouden voor de Leuvense onderzoeksrechter Kristof Van Impe. "Dat informatierapport over de verkrachting van Janssens vrouw heb ik zelfs maar gekregen nadat hij al was opgepakt." Al kan Van Impe niet geloven dat 'zijn' Leuvense speurders dat moedwillig deden.

Kristof Van Impe (39) had als onderzoeksrechter in Leuven ongeveer 150 dossiers toen daar ook nog eens de verdwijning van Annick bovenop kwam. "Ik voelde meteen dat het een lang en moeilijk dossier zou worden", getuigde hij. Daarom drong hij van in het begin aan op een team van vaste speurders. Zelf vond hij het bizar dat onderzoeksleider Bart Van Uffel al na twee weken stopte zonder dat hij dat doorgaf aan de onderzoeksrechter. Van Impe zegt dat hij de spanningen binnen het team opmerkte en dat briefte aan hun overste. "Maar die speurders konden wel nog met elkaar door dezelfde deur." Net als de Leuvense rechercheurs vorige week klaagde Van Impe ook over de gebrekkige middelen. "De tips werden eerst in een Word-bestand gegoten. Dat was zeer moeilijk voor het beheer en het bewerken ervan."

Twee keer kreeg Van Impe de naam van Ronald Janssen te horen. Twee keer in 2008, zegt hij zelf. "Ik kreeg toen een parafrasering over die verkrachting van zijn vrouw. Pas nadat Janssen al was aangehouden voor de moorden op Shana en Kevin, heb ik dat hele verhaal te horen gekregen. En als men zegt dat zijn naam al was gevallen in 2007, dan ontken ik dat niet. Maar het ging om een werkhypothese die toen te weinig concreet was."

Zelf zal Van Impe nog weinig te maken hebben met het onderzoek-Van Uytsel. Mede door de kritiek op zijn dossier stapte hij op als onderzoeksrechter. Hij is nu rechter in burgerlijke dossiers.