Van poppetjes tot condooms: Verkiezingen zijn big business

De verkiezingsmoeheid slaat stilaan toe in de Verenigde Staten. Toch gaan gadgets en merchandising over de kandidaten en de politiek nog steeds als zoete broodjes over de toonbank. Vooral merchandising met een kwinkslag doet het erg goed.

Het is in België moeilijk voor te stellen: Een t-shirt met premier Michel op, een button om te stemmen op Maggie De Block of een poppetje met de beeltenis van Bart De Wever. In de Verenigde Staten is het big business. Het land mag dan wel meer verdeeld zijn dan ooit, in veel winkels hangen t-shirts met Trump-slogans "Make America great again" en "Clinton for prison 2016" broederlijk naast Clinton-shirts met onder meer "Im with her" en "Dump Trump" op.

Bij officiële merchandising gaat een deel van de opbrengst overigens naar de kandidaat in kwestie. Zo heeft de campagne van president Obama in 2012 zo'n 40 miljoen dollar opgehaald met de verkoop van gadgets, t-shirts en petjes. De Republikeinse kandidaat Mitt Romney haalde toen "slechts" 15 miljoen dollar op. Cijfers over de verkoop van niet-officiële merchandising zijn er niet, maar schattingen spreken over veelvouden daarvan. Verkiezingen zorgen bij verkopers van dergelijke gadgets vaak voor gouden tijden.

Uit een kleine steekproef bij verkopers van verkiezingsmerchandising in New York blijkt dat hoewel de verkiezingsmoeheid stilaan toeslaat de gadgets nog steeds als zoete broodjes over de toonbank gaan. Grote voorraden worden weliswaar niet meer ingeslagen uit vrees om na het verlies van een van beide kandidaten met hopen onverkochte petjes, t-shirts en buttons te blijven zitten.

De merchandising en gadgets gaan alle richtingen uit. Het gaat niet enkel om buttons, stickers, petjes of t-shirts. Van beide kandidaten worden ook kopjes, kaarten, drankspelen, potloden, kalenders... gemaakt. Vaak met een winkslag: Denk aan Trump's "kleine handjes"-zeep of pepermuntjes "van de vrouw van het ex-vriendje van Monica Lewinsky". Er bestaan zelf verkiezingscondooms met anti-politieke boodschappen als: "Voor wie je ook stemt, je wordt sowieso gepakt".

Een greep uit het ruime assortiment:

Kopjes en flessenopeners:

Poppetjes:

T-shirt:

Condooms:

Meest gelezen