Direct naar artikelinhoud

Turkije verscherpt toon tegen Syrië na beschieting van tweede vliegtuig

Turkije zegt dat Syrië een tweede militair vliegtuig heeft beschoten. Vandaag komt de NAVO bijeen om zich te beraden over het neerhalen van de Turkse F-4, afgelopen vrijdag.

Ankara verscherpte gisteren gevoelig zijn toon tegen Syrië. Vicepremier Bülent Arinç zei dat Syrië de straaljager had neergeschoten terwijl het wist dat het toestel in het internationale luchtruim vloog. "Dit zal niet ongestraft blijven", dreigde hij.

Arinç zei na afloop van de ministerraad ook dat een tweede militair vliegtuig was beschoten door het Syrische leger. Volgens de vicepremier zou dat zijn gebeurd toen het toestel, van het type CASA, over de Middellandse Zee vloog. Als dat klopt, en het vliegtuig vloog niet in het Syrische luchtruim, dan wordt daarmee de bewering van Damascus ontkracht. Syrië zei na het incident met de Turkse F-4 immers dat het niet wist dat het om een Turks toestel ging.

De EU veroordeelde gisteren het neerschieten van de F-4, maar riep ook Turkije op tot kalmte en tot samenwerking met Syrië in het zoeken naar de lijken van de piloten. Dat heeft Ankara tot nu toe geweigerd.

Intussen is de spanning aan de Turks-Syrische grens, waar meer dan 33.000 vluchtelingen in kampen wonen aan Turkse zijde, gevoelig opgelopen. In de nacht van zondag op maandag liepen drie topmilitairen over: een generaal en twee kolonels. Ze waren vergezeld van meer dan dertig soldaten. Het is tot nu toe de grootste groep Syrische militairen die deserteert naar Turkije, dat openlijk het Vrije Syrische leger steunt.

>>4