Direct naar artikelinhoud

Cavendish droomt van Champs-Elysées

'Vraag om het even wie om een legendarische aankomstplaats in de Tour te noemen. Ze zullen de Champs-Elysées zeggen', zegt Mark Cavendish. Sinds 2009 is de wereldkampioen er ongeslagen. Dat wil hij zondag graag zo houden.

Eenentwintig etappezeges in de Tour. Eenentwintig keer won Mark Cavendish in de sprint. Twintig daarvan behaalde Cavendish van 2008 tot 2011. In 2012 blijft Cavendish steken op één. Dat komt omdat hij Bradley Wiggins moet helpen de gele trui te winnen.

"Ik heb er al 21 gewonnen", relativeert de sprintbom zijn lage aantal overwinningen in deze Tour. "Sommige renners zijn gelukkig als ze in heel hun leven één Tourrit winnen. Wiggins heeft de gele trui. Bradley en ik zijn goede vrienden, we zijn als broers. Samen maken we geschiedenis. We helpen elkaar."

En dus zet Cavendish zijn persoonlijke ambities even aan de kant. Hoe frustrerend hij het misschien ook vindt dat zijn oud-ploegmaat André Greipel al drie etappes won in deze Tour. Net als de jonge Peter Sagan, die onaantastbaar is in de strijd om groen. "Het is frustrerend. Maar dat wil niet zeggen dat ik ongelukkig ben in de situatie waar ik nu zit. We gaan de Tour de France winnen. Dat gaat boven alles."

Maar de kans om zondag als eerste over de streep in Parijs te rijden, zal hij niet aan zich laten voorbijgaan. "De Champs-Elysées is de mooiste boulevard ter wereld. Een iconische plek. Het is een plaats waar je als sprinter van droomt. Het betekent dat je het einde van de Tour hebt bereikt. En dat wil ik graag als eerste doen."

Beste sprinter aller tijden

Als Cavendish zondag wint, evenaart hij het record van 22 etappezeges van de Fransman André Darrigade. Of het moest zijn dat hij vandaag al de beste is. Dan kunnen het er zondag toch nog 23 worden. "Darrigade won tweeëntwintig ritten, maar slechts vijftien keer won hij in de sprint", kent Cavendish zijn geschiedenis. "Mijn sprintrecord is beter. Ik wil onthouden worden als de beste sprinter ooit in de Tour."