Direct naar artikelinhoud

Belgacom krijgt The Phone House voorlopig niet

BRUSSEL

Belgacom mag The Phone House niet overnemen. Dat is het advies van het Auditoraat bij de Raad voor de Mededinging. De Raad moet zich in november uitspreken.

De overname zou de concurrentie in de Belgische markt voor mobieletelefoniediensten verstoren. Het Auditoraat vreest dat Belgacom de bezoekers van The Phone House maximaal zijn eigen producten zal aanpraten, terwijl The Phone House een typisch voorbeeld is van een multimerkenwinkel.

Bovendien zal het voor een nieuwe speler zoals Voo (het Waalse Telenet) moeilijker worden voet aan grond te krijgen in mobiele diensten. Alle grote spelers hebben al hun eigen distributiekanaal, behalve Voo. Telenet kocht BelCompany en BASE heeft Allo Telecom. Als Belgacom The Phone House binnenhaalt, blijft Voo alleen achter.

The Phone House telt 114 winkels in België. Daar worden gsm's, laptops, telecomaccessoires en gsm- en internetabonnementen van verschillende aanbieders verkocht, alles samen goed voor een omzet van 96 miljoen euro. Belgacom is bereid 22 miljoen te betalen voor The Phone House. Belgacom zegt te blijven geloven in de goede afloop.

Het is niet de eerste keer dat Belgacom op zijn plaats wordt gezet door de concurrentiewaakhond. Die heeft van de telecomsector een prioriteit gemaakt en legde in 2009 Belgacom-dochter Proximus een boete op van 66,3 miljoen euro wegens misbruik van zijn macht op de markt voor businessklanten.