Direct naar artikelinhoud

Schengen-zone extra onder druk

Frankrijk wil nog deze week een extra Europese top met alle Europese justitie en binnenlandministers. Ook het Schengen-verdrag zal daarbij op tafel komen.

Al meteen na de aanslagen in Parijs gingen er her en der stemmen op om het vrije verkeer van personen binnen de Schengen-zone, die vandaag 26 Europese landen opvat, minstens opnieuw te bekijken. De Franse president Hollande kondigde vrijdagavond laat al aan dat Frankrijk zijn grenzen voorlopig zelfs zou sluiten. De voorlopig onbevestigde geruchten als zou minstens een van de daders van de aanslag uit Syrië afkomstig zijn, waren uiteraard koren op de molen van de voorstanders van strengere grenscontroles.

Ook in Zwitserland - geen EU-lid maar wel een land dat deel uitmaakt van de Schengen-zone - gingen er stemmen op om de grenscontroles op te voeren. In een interview met een zondagskrant pleitte defensieminister Ueli Maurer voor het doorbreken van het politieke taboe daarop. Maurer maakt deel uit van de Zwitserse Volkspartij, die zich tegen nog meer immigratie kant en die bij de verkiezingen vorige maand spectaculair vooruitging.

In Duitsland, het land dat de voorbije maanden verreweg het grootste aantal oorlogsvluchtelingen over de vloer kreeg en intussen zelf al besliste om opnieuw grenscontroles in te voeren, lijkt de druk op kanselier Merkel om het vluchtelingenbeleid bij te sturen stilaan onhoudbaar te worden. Twee zwaargewichten van de CSU, de Beierse zusterpartij van Merkels CDU, verklaarden dat "de dagen van ongecontroleerde migratie voorbij waren. Duitsland moet dan maar zelf opnieuw zijn grenzen gaan beschermen als de Europese buitengrenzen niet beter beschermd kunnen worden," klonk het.