Direct naar artikelinhoud

Mercators veranderende wereld

In de 16de eeuw veranderde het beeld van de wereld drastisch. De aarde leek ook almaar groter en weidser te worden. Ontdekkingsreizigers, zeevaarders, handelaars en diplomaten reisden door onbekende gebieden, en schreven hun ervaringen neer in dagboeken en verslagen. Die aantekeningen waren op hun beurt een belangrijke bron van informatie voor cartografen, de makers van land- en wereldkaarten, waar toen grote vraag naar was. In de tentoonstelling Mercator. Reizen in het onbekende wil het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen de bezoeker meenemen naar de wereld van de beroemde Vlaamse cartograaf Gerardus Mercator, die vijfhonderd jaar geleden geboren werd.

Museum Plantin-Moretus vertrekt vanuit vier reisverhalen, om telkens één continent te belichten: Turkije (Eurazië), Congo (Afrika), Indonesië (Zuidoost-Azië) en Peru (Latijns-Amerika). Boeken en prenten tonen het beeld dat de 16de-eeuwse Europeaan van deze gebieden had en dat vaak in schril contrast stond met de werkelijkheid. Die wordt getoond aan de hand van een selectie kunstwerken van de lokale bevolking.

In de 16de eeuw werd Antwerpen het centrum van kennisontwikkeling en boekdrukkunst. Talrijke atlassen, wetenschappelijke instrumenten en theoretische traktaten over navigatie werden in de stad vervaardigd. Natuurlijk staat Mercator daarbij op de voorgrond, met onder andere het topstuk, zijn kaart van Vlaanderen uit 1540. Ook zijn contacten met drukker Plantin worden uitvoerig toegelicht.

Mercator. Reizen in het onbekende, tot 17 juni, di-zo 10-17u, Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, Antwerpen, www.museumplantinmoretus.be