Direct naar artikelinhoud

Internationale succesvoorstelling ‘Pubers bestaan niet’ sluit af in Gentse Kopergietery

Dat Pubers bestaan niet, een voorstelling van en met dertien pubers, de hele wereld zou rondtoeren en zelfs Cate Blanchett zou weten te charmeren, dat had niemand durven dromen. Dit weekend valt definitief het doek over dit Vlaamse succesverhaal

met een dernièrereeks en de voorstelling van een fotoboek.

Nu de meeste pubers uit de voorstelling inmiddels jongvolwassenen zijn, keert Pubers bestaan niet terug naar de plek waar het allemaal begon: de Gentse Kopergietery, waar regisseur Alexander Devriendt van theatergroep Ontroerend Goed met enkele pubers uit de toneelateliers deze voorstelling in elkaar bokste in het voorjaar van 2008.

Na lovende reacties in het buitenland toerde de voorstelling langs Edinburgh, Los Angeles, New York tot zelfs Australië en Nieuw-Zeeland. “Het was een waanzinnig avontuur”, zegt Devriendt. “In New York moesten onze spelers zelfs handtekeningen uitdelen. Eén van onze pubers werd er gespot door een castingbureau en zit momenteel voor een opdracht in Parijs. Ik denk dat er vele tranen zullen vloeien dit weekend. Iedereen beseft dat ze wellicht nooit meer zoiets zullen meemaken, want nu begint het echte leven: gaan studeren, gaan werken. De voorstelling is ook meegegroeid met hen. Ik kreeg onlangs nog de opmerking dat er tegenwoordig meer seks in zit. Tja, logisch, niet?”, lacht Devriendt.

Na 182 voorstellingen spelen ‘de pubers’ nu hun speciale dernièrereeks in Gent. Wie vrijdag of zaterdag naar het stuk komt, krijgt overigens een exclusieve en verrassende wending te zien. Daarnaast wordt er ook een fotoboek voorgesteld met getuigenissen van het ‘heftige tourleven’. Achterin het boek staan verschillende teksten, onder andere van Cate Blanchett, de bekende actrice die samen met haar man de Sydney Theatre Company leidt en danig onder de indruk was van de voorstelling. Zij was zodanig enthousiast dat ze meteen ook regisseur Alexander Devriendt en Ontroerend Goed uitnodigde om een nieuwe productie in Sydney te komen maken. “De première is pas voorzien voor 2012, maar we vertrekken eind dit jaar al met vier acteurs naar Australië. De bedoeling is om een voorstelling te maken, gaande van de big bang tot nu, de ontrafeling van de kosmos zeg maar. Maar het wordt geen uitleggerige Jongens en wetenschap, ik wil het vooral over verwondering hebben.”

Vrijdag tot en met zondag in Kopergietery, Gent. www.ontroerendgoed.be, www.kopergietery.be