Direct naar artikelinhoud

Mechelen pakt kleine criminaliteit aan met boetes tot 250 euro

Mechelen l Mechelen past de algemene bestuurlijke politieverordening (ABP) aan. Vanaf 1 juli kunnen ook kleine criminelen een gemeentelijke administratieve sanctie tot 250 euro krijgen als het parket beslist niet te vervolgen.

Het parket seponeert weleens kleinere misdrijven, zoals fietsdiefstal, winkeldiefstal of vandalisme. Vanaf 1 juli betekent dat niet meer dat ze ook ongestraft blijven. "Criminelen die in Mechelen feiten plegen, zullen niet meer vrijuit gaan. We zullen ook minderjarigen aanpakken", zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). De stad wil niet de taak van het parket op zich nemen, maar aanvullend werken.

Verder kunnen vanaf 1 juli gemeentelijke administratieve sancties worden opgelegd aan aannemers die niet-Nederlandstalige verkeersborden na een eerste waarschuwing niet weghalen. Ook aannemers en nutsmaatschappijen die de bewoners van een straat waar werken zullen plaatsvinden, niet tijdig waarschuwen, kunnen een sanctie krijgen. Bovendien kunnen boetes worden opgelegd voor foutief geplaatste terrassen en milieu-inbreuken, zoals sluikstorten.

In de ABP worden ook bepalingen opgenomen in verband met nacht- en telefoonwinkels. "Toekomstige uitbaters moeten een vestigingsvergunning aanvragen. Een nieuwe winkel binnen de stadsring mag niet op minder dan 400 meter van een al bestaande winkel van dat type komen", zegt preventieschepen Ali Salmi (Vl.Pro).