Direct naar artikelinhoud

Belg wil premier Di RupoVlaming wil premier De Wever

Elio Di Rupo (PS) is de populairste kandidaat-premier van het land, zo blijkt uit een nieuwe peiling van deze krant. Kijk je alleen naar Vlaanderen, dan krijgt Bart De Wever (N-VA) de meeste steun. Het Vlaamse minister-presidentschap houdt de Vlaming dan weer liever bij Kris Peeters (CD&V).

De zittende regeringsleiders kunnen bogen op een behoorlijke populariteit. Een peiling van De Morgen, Le Soir en VTM, op honderd dagen voor de verkiezingen, leert dat zowel premier Elio Di Rupo (in geheel België) als Vlaams minister-president Kris Peeters (in Vlaanderen) de meest uitverkoren kandidaat zijn om zichzelf op te volgen na 25 mei. Bij Di Rupo varieert die populariteit wel fel van gewest tot gewest. In Wallonië en Brussel geniet hij als kandidaat-premier de steun van een behoorlijke stevige 55 en 54 procent van de (gepeilde) kiezers; in Vlaanderen strandt hij op 19 procent. Dat is niet erg veel, maar, gelet op de communautaire emotionaliteit, ook geen catastrofale score voor een Franstalige in Vlaanderen.

Di Rupo doet het alleszins beter in Vlaanderen dan zijn tegenpool Bart De Wever in Franstalig België. De Wever is wel onbetwist de populairste van de mogelijke kandidaat-premiers in Vlaanderen met een score van 31 procent, voor Kris Peeters (25) en Maggie De Block (Open Vld). Dat zij toch ook weer door 24 procent van de Vlamingen verkozen wordt als kandidaat-premier zal niet het minst haarzelf verbazen. Wat meer is: Maggie De Block is in Franstalig België veruit de populairste 'kandidaat-premier' uit Vlaanderen. Met een score van 22 procent in Wallonië (zonder Brussel) klopt ze zelfs Didier Reynders (MR).

De Wever en Peeters krijgen zo goed als geen steun bij de Franstalige landgenoten. Ze halen beiden amper 3 procent in Wallonië en 5 procent in Brussel. Op die manier worden ze zelfs voorbijgestoken door de verrassende De Block, als je de score over geheel het land bekijkt. Uit de kanselierspeiling vallen zo enkele interessante lessen te trekken. Eén: Franstalig België staat veel eensgezinder achter Di Rupo als kandidaat-premier dan Vlaanderen achter haar favoriet, Bart De Wever. Twee: De Wever maar ook Kris Peeters schrikken met hun Vlaamse profiel zowat alle Franstaligen af. Drie: de populariteit van Maggie De Block is even fenomenaal als nationaal en komt pas nu goed op kruissnelheid.

Peeters klopt De Wever

Bij de peiling naar het Vlaamse minister-presidentschap, kleurt het plaatje helemaal anders. Voor dat ambt is de zittende regeringsleider Kris Peeters veruit de favoriet van de Vlamingen, met een voorkeur bij 33 procent van de Vlamingen tegenover 20 procent bij nummer twee Bart De Wever. De score van de Antwerpse burgemeester verwaterde wellicht mede door het feit dat ook partijgenoten Liesbeth Homans en Geert Bourgeois gepeild werden. Maar zij halen een bescheiden score (8 en 5 procent), benaderen een nulscore bij kiezers van andere partijen, en moeten bijvoorbeeld ook de Vlaamse nummer twee van CD&V, Hilde Crevits (11 procent), laten voorgaan.

Dat Peeters voor het Vlaamse regeringsleiderschap plots over De Wever klimt, is opmerkelijk. Het toont aan hoezeer de CD&V-kopman in vele hoofden met zijn huidige functie verkleefd zit. Peeters is de enige kandidaat die ook kiezers van andere partijen aanspreekt. Bij Groenkiezers (er werd niet naar Wouter Van Besien gepeild) is hij zelfs de populairste kandidaat-minister-president, en zelfs bij N-VA is hij de op één na populairste, na De Wever maar voor Homans en Bourgeois.

Reynders vernederd

Voor MR-vicepremier Reynders is de peiling naar het premierschap een kleine vernedering, want in Franstalig België torent niet alleen Elio Di Rupo hoog boven hem uit, maar wordt hij, althans in Wallonië, zelfs geklopt door een Vlaamse staatssecretaris van dezelfde politieke familie. Een troost is wellicht wel dat Reynders als populairste kandidaat-minister-president voor de Brusselse gewestregering uit de peilingbus komt. Hij gaat met een score van 21 procent zijn collega-vicepremiers Joëlle Milquet (cdH, 15) en Laurette Onkelinx (PS, 12) vooraf.

De zittende Brusselse regeringsleider Rudi Vervoort (PS) heeft nog wat werk om zijn eigen naam te maken: hij volgt pas op de zesde plaats met de steun van 8 procent van de Brusselaars.

In Wallonië wint minister-president Rudy Demotte (PS, 25 procent) overtuigend de interne PS-kamp van zijn vice Jean-Claude Marcourt. Partijvoorzitters Charles Michel (MR) en Benoît Lutgen (cdH) volgen na Demotte op twee en drie.

Over de peiling

Deze peiling is door het bureau Ipsos Public Affairs afgenomen bij 2.747 respondenten, die representatieve steekproeven vormen in Wallonië, Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze werd gerealiseerd van 6 tot en met 10 februari 2014. De maximale foutenmarge bedraagt 2,9 procentpunt in Wallonië, 2,9 in Vlaanderen en 4,3 in Brussel.