Direct naar artikelinhoud

Tweeling ontmaskert pedofiele opa

De ene helft van een eeneiige tweeling heeft door een kledingwissel kunnen aantonen dat haar zusje van 10 misbruikt werd door hun stiefopa. 'Ik ben niét wie je denkt dat ik ben. Maar nu weet ik eindelijk wat je altijd met zus doet', zei het meisje toen opa zich bij haar uitkleedde.

Sara en Sofie* zijn een eeneiige tweeling uit het Gentse. Uiterlijk lijken de meisjes als twee druppels water op elkaar. Innerlijk verschillen ze véél meer: Sara is teruggetrokken en stil, Sofie is een regelrechte flapuit en heel mondig voor haar leeftijd.

Opdat andere mensen hen gemakkelijker uiteen kunnen houden, draagt de tweeling kledij in een andere kleur. Sara kiest het vaakst voor blauw, haar zus Sofie voor groen. Behalve die namiddag van woensdag 29 oktober vorig jaar, toen hun mama boodschappen moest doen en hun stiefopa - al twintig jaar de partner van hun oma - op hen zou passen. Die dag wisselt de tweeling bewust van kledij. Om 'pépé' - zoals de meisjes de 72-jarige gepensioneerde elektricien noemen - te misleiden.

Eenmaal binnen vraagt pépé Sara mee te komen naar de slaapkamer. Sofie - die voor één keertje blauwe kleren draagt - volgt hem. De grootvader heeft niets door en denkt dat hij de timide Sara bij zich heeft. "Pépé deed de rolluiken dicht, begon lieve woordjes tegen me te fluisteren en deed zijn broek uit", zal Sofie later verklaren tegen de politie. "Hij legde zich naakt op bed en vroeg mij, Sofie, bij hem te komen. Toen hij me wilde betasten, heb ik hem gezegd dat ik Sara niet was, maar Sofie. Ik heb pépé gezegd dat ik genoeg wist. Dat ik wist wat hij al langer met mijn zus Sofie deed."

Het meisje zegt dat ze pas twee weken eerder het geheim van haar stillere zusje te horen kreeg. De grootvader was die dag bij hen langsgeweest. Hij kwam zogezegd de chauffage repareren. In werkelijkheid nam hij Sara mee, kroop naakt met haar in bed en bepotelde haar.

Stilzwijgen doorbroken

Terug thuis, bij hun alleenstaande moeder, vertelden de meisjes aanvankelijk niets. Daags nadien zat Sofie met een vriendin van hun moeder in de McDonald's. Daar doorbrak Sofie het stilzwijgen. "Ik wil eigenlijk iets vertellen aan mama, maar ik ben bang. Omdat ik het eigenlijk ook niet mag zeggen van mijn zus. Maar nu ik het zelf heb meegemaakt, vind ik dat ik het moét zeggen." Waarna het hele verhaal uitkomt.

De moeder van de tweeling stapt de dag erna naar de politie en dient een klacht in tegen haar stiefvader. Alles komt er intussen uit bij de meisjes: het stille meisje zegt dat opa sinds de zomer haar al meerdere keren betastte. Eén keertje verkrachtte hij haar ook met een vinger.

De stiefopa zat bijna twee maanden in voorhechtenis. Hij geeft de feiten gedeeltelijk toe. Zo bekent hij het ene meisje meerdere keren intiem te hebben aangeraakt. Hij ontkent wel dat hij een van de meisjes zou hebben verkracht. De strafrechter in Gent veroordeelde de man in juni tot een gevangenisstraf van drie jaar: één jaar effectief en twee jaar met uitstel. De rechter legde hem ook voorwaarden op: zo moest hij een behandeling volgen én moest hij het huis van de oma van de meisjes verlaten. Zodat ze hun grootmoeder altijd zouden kunnen bezoeken, zonder de opa tegen te komen. De grootvader vecht die veroordeling aan en stond daardoor gisteren voor het hof van beroep in Gent. "Mijn cliënt zat al bijna twee maanden in voorhechtenis. Hij wil vooral niet meer in de cel. In de gevangenis lachen ze niet met mannen die hun handen niet van kinderen kunnen houden", zegt zijn advocaat.

De oma van de meisjes blijft haar partner steunen. Ze was gisteren in de rechtbank aanwezig. Omdat de man beroep aantekende zijn de uitgesproken voorwaarden van de strafrechter nog niet van kracht. "Maar elke woensdag en in het weekend verlaat hij het huis van de oma. Dan kunnen de kinderen haar bezoeken zonder dat ze hem tegen het lijf moeten lopen", zegt zijn advocaat. "Opa is ook nog altijd in therapie. Vandaag beseft hij de ernst van de feiten." Uitspraak op 22 december.

*Om hun identiteit te beschermen, zijn Sara en Sofie niet de echte namen van de meisjes. Het zijn ook niet de meisjes op deze foto.