Direct naar artikelinhoud

De man die meer dan 1.000 songs schreef

MUZIEKDOCU The Prince of Paisley Park Vrijdag 21/4,22u10, CAZ

Alleen al op basis van zijn reputatie had hij twaalf jaar langer moeten leven, maar de 57-jarige Prince liet bij zijn dood, vorig jaar in april, een oeuvre achter dat omvangrijk genoeg was om hem sowieso onsterfelijk te maken. Het popicoon schreef sinds zijn debuut in '78 meer dan duizend songs, al dan niet voor zichzelf.

Daarbij ontketende hij een muzikale revolutie, door als eerste zwarte artiest ook de blanke mainstream muziekscene te veroveren. Dat deed hij met een eindeloze rij onwrikbare classics, al zal hij ongetwijfeld het bekendst blijven om '1999', 'When Doves Cry', 'Kiss' of 'Purple Rain'.

Om het Purperen Genie te vatten, trokken documentairemakers van de Amerikaanse Omnibus-serie naar Paisley Park, het mythische hoofdkwartier van Prince in Minneapolis, waar ze een portret schetsen van de enigmatische popster.

Vrienden, muzikanten en critici geven commentaar bij legendarische livebeelden en uniek archiefmateriaal, en halen daarbij herinneringen op aan een van de meest unieke en visionaire muzikanten aller tijden. Hoeven we het u nog te zeggen? Niet. Te. Missen.