Direct naar artikelinhoud

Schrijfster Doris Lessing overleden

De Britse schrijfster Doris Lessing, in 2007 Nobelprijswinnares, is overleden. Ze werd 94 jaar.

Lessing schreef meer dan 50 werken, waaronder The golden notebook, in 1962 verschenen, haar grote doorbraak, en uitgegroeid tot feministisch standaardwerk. Het gegoochel van een vrouw om job, huwelijk, moederschap en politiek te combineren, staat centraal in de roman.

Lessing werd geboren in 1919 in Iran, als dochter van een Brits echtpaar. Ze groeide op in Zimbabwe, waar haar debuutroman The grass is singing zich afspeelt. Later verhuisde ze naar Groot-Brittannië.

In 2007 kreeg ze de Nobelprijs voor Literatuur. Ze was met haar 88 jaar de oudste schrijver ooit die deze prijs in ontvangst mocht nemen. De jury noemde Lessing "de heldendichteres van de vrouwelijke ervaring, die met scepsis, vuur en visionaire kracht een verdeelde beschaving onder de microscoop heeft gelegd".

Zelf vond Lessing het een 'vreselijke ramp'. In de Britse krant The Times zei ze een jaar na haar 'overwinning': "Sinds ik de Nobelprijs won, doe ik niets anders meer dan praten - of ik nu wel of niets afweet van het onderwerp. Ik mis het schrijven, maar of het op mijn negentigste nog terugkomt?" Niettemin hield ze het geloof in literatuur hoog. Zei ze ooit: "Mensen die geen literatuur lezen, blijven onwetenden. Ze kennen hun geschiedenis en de grote ideeën niet. Zonder de literatuur was Afrika nog altijd het donkere continent geweest. En wat hadden we over vrouwen geweten zonder feministisch geëngageerde literatuur?"