Direct naar artikelinhoud

Vettel maakt het eentonig

Een spektakelstuk, die Koreaanse Grand Prix. Helaas niet op de juiste plek. Spande en wervelde het in de strijd om de ereplaatsen, dan reed voorin alweer een ongenaakbare Sebastian Vettel. Volgende week kan hij al wereldkampioen zijn.

Het viel op hoe vaak Bernie Ecclestone uit zijn ivoren toren kwam en zeer aanspreekbaar rondwandelde. Dan weet je: Bernie wil iets bekendmaken, en daarvoor gebruikt hij de media. "Die dominantie van Red Bull zal niet blijven duren", had hij te melden. "Misschien nog een paar koersen, maar dan is het gedaan. Zeker volgend jaar, als iedereen een volledig nieuwe auto moet bouwen."

Of hoe de grote baas voelt hoe dat overwicht van Vettel en Red Bull stilaan serieus gaat vervelen. Niets dat meer knaagt aan de kijkcijfers dan de ongenaakbare held die voor de start al weet dat hij gaat winnen.

Toegegeven, deze keer had hij maar iets meer dan vier seconden voorsprong bij de finish. Maar het had er alle schijn van dat Vettel met de handrem op reed. Ten bewijze: na één ronde had hij al meer dan twee seconden voorsprong.

Zelfs een safety car die twee keer uitrukte en het peloton opnieuw in elkaar liet schuiven, kon hem niet deren. En zijn betoog na de race rook naar een serieuze poging om de eigen dominantie te nuanceren. "De Lotussen sprongen beter om met de banden, ik denk dat ze me serieus hadden kunnen bedreigen."

"Onzin", reageerde Kimi Räikkönen. "Zelfs als ik in de eerste bocht helemaal in het zog van Vettel had gereden, dan had ik hem nooit kunnen voorbijsteken."

In het zog van de ongenaakbare wereldkampioen voerden de figuranten een fraai kijkstuk op. De duels tussen Hülkenberg en Hamilton, Alonso en diezelfde Hamilton, of Räikkönen en Alonso waren om duimen en vingers af te likken.

Gelukkig zorgden de Koreanen voor een hilarische noot toen de Red Bull van Mark Webber aan de kant stond te branden: ze reden met hun brandweerjeep het circuit op met een snelheid die thuishoorde op de openbare weg, terwijl leider Vettel met een vaart boven de 200 kilometer per uur kwam aanstormen. Levensgevaarlijk, maar ook dat kon de drievoudige wereldkampioen niet uit zijn lood slaan.

uitslag gp korea

1. S. Vettel

in 1u43:13.701

2. K. Räikkönen4.224

3. R. Grosjean4.927

4. N. Hülkenberg24.114

5. L. Hamilton25.255

wk stand

1. S. Vettel272 ptn

2. F. Alonso195

3. K. Räikkönen167

4. L. Hamilton161

5. M. Webber130