Direct naar artikelinhoud

Studiejaren afkopen? Nog een beetje geduld aub

Wie zijn studiejaren wil afkopen voor een hoger pensioen moet nog even wachten. De regering haalt de eigen deadline niet, omdat Open Vld en N-VA zich vragen stellen bij de kostprijs.

Vanaf 1 maart dit jaar zou elke Belg zijn studiejaren kunnen afkopen om later een hoger pensioen te hebben. Zo had pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) eind vorig jaar aangekondigd (DM 7/12). De deadline wordt niet gehaald. "Maart halen wordt bijzonder moeilijk", zegt woordvoerder Koen Peumans.

Eind vorig jaar raakten de topministers het eens over het algemene principe, maar de concrete uitwerking blijft voor discussies zorgen. Open Vld en N-VA vrezen dat de kostprijs voor deze maatregel wordt doorgeschoven naar de komende generaties. Ze vragen bijsturingen indien nodig.

Volgens Bacquelaines plan betaalt u eenmalig een som van 1.350 euro per jaar dat u gestudeerd hebt. In ruil daarvoor tellen die 'afgekochte jaren' mee voor uw pensioenberekening. U heeft, als het meezit, uw investering drie jaar na uw pensioen al terugverdiend.

Klinkt mooi, zeker voor wie al uitzicht heeft op zijn pensioen. Zij kunnen perfect inschatten wat de impact zal zijn van hun investering en wanneer ze dat hebben terugverdiend. De regering verwacht een massale toeloop. Voor dit jaar verwacht ze dat de maatregel 42 miljoen euro extra zal opleveren.

Maar wat op langere termijn? Omdat de pensioenuitkeringen stijgen, zal de staat op kosten worden gejaagd. Bacquelaine kon aanvankelijk geen duidelijke berekeningen voorleggen, maar N-VA en Open Vld eisen meer duidelijkheid. Onder meer het Planbureau is gevraagd om simulaties te maken.

Indien de kosten al te hoog zijn, dringen beide partijen aan op bijsturingen. Mogelijk wordt de afkoopsom toch nog opgetrokken voor wie dicht tegen zijn pensioen staat of wordt het aantal af te kopen studiejaren per persoon beperkt. CD&V houdt zich voorlopig gedeisd.

Krokusvakantie

Eind deze week buigt de regering zich opnieuw over het dossier, allicht om knopen door te hakken. Daarna moet het wetsontwerp nog naar de Raad van State en besproken worden in het parlement. Met het krokusverlof in het verschiet lukt dat nooit meer voor begin maart. De invoeringsdatum wordt allicht verlaat tot 1 april of zelfs 1 mei, klinkt het in regeringskringen.

Bacquelaine zelf houdt voet bij stuk. Hij wijst erop dat dit slechts gaat om een overgangsmaatregel om de voorwaarden gelijk te stellen tussen ambtenaren, werknemers en zelfstandigen. Ambtenaren kregen tot nu toe hun studiejaren gratis bijgeteld, via de zogenoemde diplomabonificatie.

Vanaf 2020, na de overgangsfase, bestaat er één systeem waarbij studiejaren afkopen in de praktijk haast onbetaalbaar wordt. "De diplomabonificatie verdwijnt op termijn", zegt woordvoerder Peumans. "Op het einde van de rit wordt zo wel degelijk bespaard."