Direct naar artikelinhoud

'België is heel slecht geplaatst om teugels te laten vieren'

Dit ligt op de tafel bij de federale onderhandelaars : een plan om de sociale bijdragen die werkgevers betalen op de brutolonen van hun werknemers te verlagen van 33 naar 25 procent. Maar N-VA wil een stap verder gaan, en eist een bijkomende lastenverlaging van zo'n 4 miljard euro. De besparing van 17 miljard euro mag wat losser in de tijd worden gespreid, vindt de partij.

Ze rekent op een extra boost van de economie door een dergelijke shocktherapie. Maar klopt die analyse? Econoom Koen Schoors (UGent) denkt dat ons land wel heel erg slecht geplaatst is om de begrotingsteugels te laten vieren. Met een schuldgraad van zowat 101,2 procent van het bbp en een begrotingstekort dat in 2013 bijna 2,7 procent bedroeg, is er weinig marge. "Maar veel hangt af van waar je bespaart en waar je investeert", houdt Schoors een slag om de arm.

"Besparen op onderwijs of onderzoek is besparen op je toekomstige groei. Investeringen bruusk stoppen omwille van de besparingsdrift is ook nefast."

Een van de belangrijkste vragen is dus hoe je de bijkomende budgetruimte inzet. Geef je het aan de bedrijven in de vorm van loonlastenverlagingen, dan creëer je jobs. Volgens berekeningen van het Planbureau en de Nationale Bank zou de verlaging van sociale bijdragen naar 25 procent tot 30.000 jobs kunnen opleveren. Koen De Leus, senior economist bij KBC, denkt dat er iets te zeggen valt voor de shocktherapie. "We leven niet op een eiland, en als je kijkt naar de evolutie bij onze belangrijkste handelspartners Duitsland en Frankrijk, dan hebben we nood aan zuurstof. De sanering wat spreiden en milderen kan daartoe bijdragen.

"Maar dan moet er in ruil wel structureel worden ingegrepen, en geen losse cadeautjes uitgedeeld. Een combinatie van structurele maatregelen, zoals lagere belastingen op arbeid of een ingreep op de loonindexering. Dit gekoppeld aan productieve investeringen kan zorgen voor terugverdieneffecten. En dat is belangrijk, zodat we de rekening niet doorschuiven naar de volgende generatie."