Direct naar artikelinhoud

Onduidelijkheid blijft voor Gentse pizzakoeriers

De Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) ontkent dat pizzakoeriers niet meer met hun brommer in het centrum van Gent zouden mogen rijden na de invoering van het circulatieplan. Maar de onduidelijkheid blijft wel groot.

Schepen Watteeuw reageerde verbaasd op het nieuws over de pizzakoeriers (DM 4/3). Afgelopen weekend raakte bekend dat na de invoering van het nieuwe mobiliteitsplan in Gent ook de brommertjes van de pizzakoeriers niet meer door de autovrije zone mogen rijden. Die zone wordt strikt gecontroleerd. Aan elke toegangsweg komt een camera met nummerplaatherkenning. Bussen van De Lijn, taxi's en elektrische fietsen mogen nog door de zone rijden. Motorfietsen en brommers niet.

Volgens schepen Watteeuw was het probleem al in november bekend en is er ondertussen aan tegemoetgekomen. In de nieuwe reglementen voor de Gentse voetgangerszone staan drie mogelijkheden voor pizzakoeriers. Leveran-ciers, en dus ook pizzakoeriers, die in de voetgangerszone goederen willen afzetten, kunnen een vergunning vragen voor een jaar. Die geldt wel enkel tussen 18 en 11 uur. Overdag mag er dus niet geleverd worden.

Willen ze dat toch overdag, dan kan een pizzeria overschakelen naar bromfietsen van klasse A (een brommer die nog maximaal 25 kilometer per uur rijdt) of elektrische fietsen. Die mogen zonder vergunning de zone binnen.

Bij de pizzaleveranciers heerst ondertussen nog altijd verwarring. Zij blijven erbij dat zij niets wisten van deze ingrijpende wijziging.