Direct naar artikelinhoud

Opnieuw drie huizen gekraakt in Gent: 'Wet laat ons niet toe op te treden'

In Gent zijn opnieuw drie huizen gekraakt. Eigenaars en politie kunnen niets doen, want de aangekondigde wetswijziging die kraken strafbaar maakt, is nog niet van kracht.

Een tiental Romazigeuners heeft sinds eergisteren twee huizen in de Provenierstersstraat in Gent gekraakt. Een van die panden wordt binnenkort gerenoveerd en was wel degelijk bewoond: een kotstudente had een huurovereenkomst met de eigenaars van het huis. Ze was eerder deze week vertrokken.

De Roma maakten van de gelegenheid gebruik om het pand, en dat van de buren, te betrekken. "We hebben vastgesteld dat er zich een zestiental personen in het pand bevinden", zegt woordvoerder Manuel Mugica Gonzalez van de Gentse politie. "Nu zijn de wijkdienst en sociale dienst van de stad aan het bemiddelen."

Volgens de eigenaar veranderen de krakers de sloten van de woning. Ook wat verderop, in de Peperstraat, wordt een huis gekraakt. De eigenaars verwittigden meteen de politie, maar die staat machteloos.

Geen huisvredebreuk

Het verhaal doet terugdenken aan het gekraakte herenhuis in de Holstraat in Gent.

Intussen heeft ook burgemeester Daniël Termont (sp.a) gereageerd. "De situatie is sinds het geval van de Holstraat nog niet veranderd", zegt de Gentse burgervader. "Er wordt nog altijd gekraakt omdat de federale regering en het parlement niet doen wat ze beloofd hadden. De federale minister van Justitie had beloofd dat er tegen Pasen een oplossing zou zijn. De wet laat het ons nu gewoonweg niet toe om op te treden. De eigenaar kan niet anders dan naar de vrederechter stappen." Termont wil dan ook dat er zo snel mogelijk een nieuwe wet komt.