Direct naar artikelinhoud

Laptop geeft meer info prijs over 22 maart

Met een koran en een machinegeweer in de hand. Zo wilden de drie terroristen van 22 maart de eeuwigheid in. Het Laatste Nieuws kwam aan de foto's die ze maakten in hun Schaarbeekse schuilplaats en brengt ook nieuwe details over doelwitten die IS in ons land op het oog had.

De HP ProBook 6460b die de terroristen van 22 maart in een vuilnisbak in Schaarbeek dumpten, heeft extra info prijsgegeven. Heel wat bestanden waren gewist, maar specialisten van de federale politie wisten na drie weken werk onder meer een reeks foto's die ooit op de laptop stonden, zichtbaar te maken.

De beelden zelf zijn verloren, maar de harde schijf gaf nog wel de thumbnails prijs. Die miniatuurtjes maakt een computer van ieder beeldbestand maakt om de gebruiker een snel overzicht te geven.

Tussen de thumbnails zaten nooit geziene beelden van Najim Laachraoui, Ibrahim El Bakraoui en Mohamed Abrini. De eerste twee bliezen zichzelf op, terwijl de laatste - 'de man met het hoedje' - op de loop ging en nu in de gevangenis zit.

Het drietal poseerde uitvoerig in het Schaarbeekse appartement, afwisselend met een een koran of een wapen in de hand. De matras waarop ze zaten en de zwarte vlag van IS waren nog aanwezig toen de politie daar na de terreur binnenviel.

De wapens zijn nog altijd niet terecht. Er zijn drie VZ58-aanvalsgeweren en een kalasjnikov te herkennen, naast een pompgeweer, twee pistolen, een handgranaat en een plastic box met wit poeder, waarschijnlijk de springstof TATP. Vermoed wordt dat ze ergens zijn verborgen voor nieuwe aanslagen.

Wanneer de foto's precies zijn genomen, is niet te achterhalen. Vermoedelijk is dat heel kort voor de aanslagen gebeurd. Mogelijk waren ze bedoeld om na de aanslagen in een publicatie van IS te verschijnen. Dat is voor zover geweten niet gebeurd.

In dezelfde verzameling thumbnails zat ook informatie over andere doelwitten die de terroristen hebben beoogd. Bekend was al dat ze eigenlijk pas maanden later wilden toeslaan, tijdens het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk.

De Franse pers onthulde vorig weekend nog dat Abrini dat tijdens zijn verhoren heeft bevestigd. Bovendien beschikt Het Laatste Nieuws over informatie dat ook Osama Krayem - de terrorist die is gaan lopen uit het metrostation van Maalbeek - daar ongevraagd over begon.

"Jullie maken je zorgen over Euro 2016", zou die zich hebben laten ontvallen tijdens een verhoor twee weken na zijn arrestatie op 8 april 2016. Om dan haastig te verklaren dat hij dat maar had vermeld "als een voorbeeld van wat IS nog kan doen in Europa".

De Brusselse IS-cel wilde België eigenlijk sparen. Niet uit mededogen, maar uit eigenbelang. "Als we op lange termijn willen werken, dan moeten we vermijden in België toe te slaan", zo legde Laachraoui aan zijn chef in Syrië uit in een geluidsboodschap die ook al op de laptop in de vuilnisbak stond. "België blijft een basis om op terug te plooien, zie je? We kennen het hier, de broeders weten waar ze schuilplaatsen kunnen vinden."

Maar dat argument was van geen tel meer na de arrestatie van Salah Abdeslam, die de terroristen deed panikeren en beslissen om Brussel dan toch maar als doelwit te nemen.

'Eersteklas doelwitten hier'

Dat gebeurde niet volslagen uit het niets, want in dezelfde boodschap aan zijn chef in Syrië had Laachraoui al uitdrukkelijk verklaard: "Als er hier dan toch iets gebeurt, als ze ons op de hielen geraken, dan hebben we voldoende eersteklas doelwitten hier."

Dat werden dus de luchthaven en een metrostation, maar het had net zo goed de ambtswoning van de premier aan de Wetstraat 16 kunnen zijn. Daarover zat een map met drie video's en vier foto's die van het internet waren geplukt op de laptop verborgen.

De thumbnails onthulden ook dat de terroristen informatie hebben gezocht over nog zeker vier andere doelwitten, waaronder het militaire ziekenhuis in Neder-over-Heembeek en zijn directeur, en de kazerne van de para's in Flawinne.

Ze raadpleegden ook een krantenartikel met als titel 'Waar kan je een glas gaan drinken en een concert bijwonen in Brussel?' Ook surften ze naar een persartikel over de veiligheidssituatie van de Belgische kerncentrales.