Direct naar artikelinhoud

Franse tiener sterft na eten van vergiftigde hamburgers

De voorzitter van de Quick Groep kondigt strengere veiligheidsmaatregelen aan in Frankrijk, indien nodig volgt België ook. ‘Alles wordt gedaan om de strengste maatregelen in acht te nemen’, zegt woordvoerder Dorian de Meeûs van Quick België.

Benjamin Orset overleed op 22 januari. De avond ervoor was hij met zijn familie gaan eten bij Quick Cap Sud in Avignon. Hij bestelde twee ‘Xtra Long Beef Pepper’-hamburgers, zijn vader één. Zijn moeder en zus kozen een ander menu. Die avond werden de jongen en zijn vader onwel. Ze moesten overgeven en hadden hevige hoofdpijn. De volgende dag was Benjamin er zo erg aan toe dat zijn ouders een ambulance belden. De ambulanciers probeerden hem nog te reanimeren - tevergeefs.

Dagenlang werden de hamburgers van Quick aangewezen als schuldigen, maar zekerheid bestond daar niet meteen over. Afgelopen vrijdag kon het Franse gerecht dan toch bevestigen dat het wel degelijk de hamburgers waren die de jongen fataal werden. “Onze rapporten bevestigen dat Benjamin Orset is overleden aan een voedselvergiftiging, opgelopen door de maaltijd die hij een paar uur voor zijn dood nuttigde. Dat gebeurde op de avond van 21 januari in het restaurant van Quick Cap Sud in Avignon”, verklaarde procureur Catherine Champrenault. Het onderzoek wees onder andere uit dat er zich in de maag van Benjamin Orset net dezelfde aureus-stafylokokken bevonden als bij vijf van de acht Quick-werknemers. De bacteriën zaten ook op de tegelvloer van de ruimte waar de hamburgers verpakt worden. Het parket van Avignon zal de franchisenemer van de vestiging nu vervolgen voor onvrijwillige doodslag.

Vrijdagavond zette de fastfoodketen een verklaring van voorzitter Jacques-Edouard Charret op Facebook. Hij ziet zich genoodzaakt om strengere veiligheidsmaatregelen aan te kondigen. “We engageren ons voor een programma dat verder gaat dan de bestaande veiligheidsnormen”, zegt hij. Charret wilde ook benadrukken dat het om een geïsoleerd incident gaat.

Op zijn eigen Facebookpagina erkent Quick dat de Direction Départementale de la Protection des Populations van de Vaucluse al in 2008 problemen meldde over de bewuste Quick-vestiging in Avignon. “Maar de directie van Quick werd nooit op de hoogte gesteld van het rapport door de franchisenemer”, schrijft Quick. “Dat was een ernstige fout.”

Drie vierde van de Quick-vestigingen is in handen van franchisenemers. Dorian de Meeûs, woordvoerder van Quick in België, benadrukt dat ze in ons land streng gecontroleerd worden. Zo moet het personeel bijvoorbeeld zelf honderd technische, kwalitatieve en hygiënische testen per dag doen. De restaurants krijgen ook vier keer per jaar een auditor van een onafhankelijk labo over de vloer, en twee keer per jaar een intern team van kwaliteitscontroleurs. Daarnaast zijn er ook nog de controles van het Federaal Voedselagentschap (FAVV). “In België krijgen 69 van de 84 Quick-restaurants een smiley van het FAVV”, zegt de Meeûs. “Bedoeling is dat al onze restaurants zo’n kwaliteitslabel krijgen.”

Wil dat zeggen dat zo’n incident niet in België kan voorvallen? “Daar antwoord ik liever niet op, ik wil niet speculeren. Ik kan alleen maar zeggen dat er alles aan gedaan wordt om de strengste maatregelen in acht te nemen”, zegt Dorian de Meeûs. In ieder geval wacht Quick België af welke nieuwe veiligheidsmaatregelen Frankrijk zal treffen. “Als het nodig is, passen we ook de Belgische normen aan”, zegt de Meeûs.