Direct naar artikelinhoud

Op Lanzarote achtergelaten studenten furieus

Enkele tientallen Belgische studenten die op Lanzarote uit een vliegtuig van Ryanair werden gezet, zijn nog altijd niet richting Charleroi vertrokken.

Ryanair had ze zaterdag achtergelaten vanwege ‘verstorend gedrag’. Annick Bastin, een van de studentes die nog op Lanzarote verblijft, is furieus.

De heisa op de luchthaven van Lanzarote ontstond zaterdagmiddag, toen een aantal van de meer dan honderd Belgische studenten al dan niet vriendelijk werd verzocht om extra te betalen voor hun handbagage. Volgens Annick Bastin, studente grafische vormgeving aan Sint-Lucas in Brussel, ontstond er onenigheid toen enkele studenten met te zware bagage voorstelden om het extra gewicht door te spelen aan studenten met minder zware bagage. Bastin sprak gisteren van een “vrij agressieve” behandeling door het luchthavenpersoneel. Een student zou zich tegen die behandeling hebben verzet, en werd vervolgens de toegang tot het vliegtuig ontzegd. “Om te protesteren zijn we in het vliegtuig recht gaan staan”, vertelde Bastin gisteren aan De Morgen. “Het enige wat we vroegen was uitleg waarom hij niet mee mocht.”

In plaats van een uitleg kregen ze bezoek van de politie. Volgens een persmededeling van Ryanair was het de politie die, “om veiligheidsredenen”, de hele groep uit het vliegtuig zette. In totaal moesten meer dan 100 Belgische studenten het vliegtuig verlaten. Een andere vlucht werd hen door Ryanair niet aangeboden. Nog volgens de persmededeling krijgen individuen “die zich slecht hebben gedragen en hebben geweigerd de instructies van de bemanning op te volgen” niet langer de toestemming om met Ryanair te vliegen.

Annick Bastin wist gisteren te vertellen dat sommige studenten klacht willen neerleggen. “We zijn in elk geval niet van plan om ons te laten doen. Er zijn mensen uit het vliegtuig gezet die niet bij onze groep hoorden of helemaal niks gedaan hebben. Het kan niet dat die twee keer hun ticket moeten betalen.”

Hulp van consul

Om alsnog thuis te geraken, krijgen de studenten de hulp van zowel de Belgische consul in Tenerife als Buitenlandse Zaken. Zo kreeg een aantal studenten dat geen geld meer over had, een voorschot om een nieuw ticket te betalen. Bart Ouvry van Buitenlandse Zaken onthield zich gisteren van commentaar over de grond van de zaak. “Dat is te delicaat. Het enige wat ik kan vertellen is dat we er samen met de Belgische consul voor zullen zorgen dat alle studenten weer thuis geraken.”