Direct naar artikelinhoud

Politie betreurt verwaarlozing gegevensbank gewelddelicten

Vertegenwoordigers van de lokale politie vinden dat agenten verplicht zouden moeten worden om het Viclas-systeem, een databank van gewelddelicten, te voeden met informatie uit politieonderzoeken. Zo kunnen plegers van seksuele misdrijven actief opgespoord worden, klonk het in de parlementaire commissie Seksueel Misbruik.

Viclas (Violent Crime Linkage System) is een gegevensbank die ter beschikking staat van de lokale en federale politie. Agenten kunnen het systeem gebruiken om verbanden te leggen tussen misdrijven, pogingen inbegrepen, waarvan het motief van gewelddadige of seksuele aard is: verkrachtingen, aanrandingen van de eerbaarheid, doodslag en criminele ontvoering van minderjarigen.

Omdat de politie over geen enkel wettelijk middel beschikt om daders van seksuele misdrijven die hun gevangenisstraf volledig hebben uitgezeten te blijven opvolgen, kan Viclas handig zijn om daders op te sporen, zei commissaris Karine Minnen van de politiezone Brussel-Elsene in de Kamercommissie Misbruik.

“Verdachten kijken ook naar de televisie en worden steeds slimmer van al die politieseries. Ze laten steeds minder DNA-sporen na. Omdat er niet altijd geld is voor een DNA-onderzoek, moeten we de middelen gebruiken die we hebben. Als je de informatie uit de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG, een databank van personen, voertuigen, plaatsen, red.) naast die van Viclas legt, kom je soms tot verrassende resultaten.”

Viclas werd in 2003 geïntroduceerd in ons land. Politiemensen die zich bezighouden met onderzoeken van gewelddadige aard zijn echter niet verplicht de gegevensbank te spijzen met informatie. Jean-Marie Brabant, ondervoorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, betreurt de verwaarlozing van het systeem. “In Canada en de Verenigde Staten heeft het zijn nut nochtans bewezen.”

De federale gerechtelijke politie beschikt echter niet over voldoende personeel om de databank operationeel te houden. “Men heeft aan het college van procureurs-generaal gevraagd of er verder moest worden geïnvesteerd in Viclas”, weet Brabant. “Het antwoord was negatief.” (SS)