Direct naar artikelinhoud

Ontslagen personeel sleept Madonna voor de rechter

De Raad van Bestuur van een liefdadigheidsorganisatie uit Malawi die ontslagen werd en vervangen werd door onder meer Madonna en haar manager daagt de queen of pop voor de rechter. Ze vinden hun ontslag onterecht en eisen achterstallige vergoedingen op.

Nadat Madonna twee kinderen had geadopteerd in het Oost-Afrikaanse Malawi deed ze de belofte om ter plekke een school uit de grond te stampen. Haar eigen liefdadigheidsorganisatie ‘Raising Malawi’ moest dat project begeleiden. Het was de bedoeling om een school voor 400 meisjes te bouwen. Maar Madonna kreeg twijfels over het bestuur van de vzw en liet het project doorlichten. Uit dat rapport bleek dat een en ander misliep. De voorzitter vertrok in oktober al, maar onlangs besliste Madonna om de Raad van Bestuur die bestond uit acht mensen te vervangen en zelf het heft in eigen handen te nemen. In plaats van een grote eliteschool wil ze nu meerdere kleine scholen in heel het land bouwen. “Ik wil duizenden en niet honderden kinderen bereiken”, zegt ze zelf.

De acht bestuursleden worden nu volgens hun advocaat onder druk gezet om een contract te tekenen dat nadelig is. Ze willen loon uitbetaald krijgen en vinden hun ontslag onterecht. Daarom stappen ze nu naar de rechter. Ook de Malawische overheid en de inwoners van Chinkhote, waar de eerste school moest komen, zijn boos. Zij verkochten hun geboortegrond om plaats te maken voor de school die nu nooit gebouwd zal worden.