Direct naar artikelinhoud

Pa vermoord kind smeekt om hulp

Kunnen gezinsdrama's voorkomen worden? De vader van een jongen die door zijn moeder gedood werd, ondanks klachten en een collocatie, pleit voor meer preventieve maatregelen. Zijn ex dreigt er nu mee ook hun andere kind te vermoorden. Zijn advocaat Jef Vermassen: 'Zeker bij psychiatrische patiënten moeten we beter opletten.'

Isabelle D. had al meermaals gedreigd dat ze haar kinderen zou meenemen in de dood. Toen ze na een hoogoplopende ruzie gecolloqueerd werd, vroeg haar ex-man Tim Vanhauwaert om hem op de hoogte te houden. Tien dagen later keerde de vrouw naar huis zonder dat Vanhauwaert verwittigd werd. Bij collocaties is dat immers niet verplicht. Daags nadien doodde D. haar zoon. Vanuit de gevangenis stuurt ze nu dreigbrieven naar Vanhauwaert en hun dochter, waarin ze zegt dat ze 'haar werk wil afmaken'. Haar ex-man zegt dat hij voor de moord op zijn zoon meermaals en tevergeefs om hulp vroeg bij politie, dokters en psychiaters, en pleit nu dringend voor meer preventieve mogelijkheden.

Aangeklampt

Jef Vermassen, advocaat van Vanhauwaert, kent genoeg gelijkaardige verhalen. "Ik verdedig ook een vader wiens vrouw vanuit de psychiatrie sms'te dat ze best een roze doodskist bestelden. Twee dagen later heeft ze haar dochter vermoord." Of dat verhaal waarin een vrouw hem aanklampte met het verhaal dat haar ex-vriend haar zou doden, ze wist zelfs waar het vuurwapen verstopt was. "Tot driemaal toe heb ik de procureur gevraagd om tussen te komen - de man zou net vervroegd vrijkomen - maar er is niets ondernomen. Niet veel later heeft hij haar doodgeschoten."

Dus ja, er schort volgens Vermassen iets aan de preventie na dreigementen en andere incidenten waarbij mensen vrezen voor hun veiligheid, of die van hun kinderen. Vanhauwaert doet zelf een suggestie: zorg voor een systeem waarbij de kinderen op vraag van één ouder tijdelijk in veiligheid worden gebracht. Gert Vermeulen, professor strafrecht (UGent) is sceptisch: "Een eenzijdige vraag op basis van één waarheid, dat lijkt me toch gevaarlijk." Bovendien: laat iemand met kwalijke bedoeningen zich tegenhouden door een nieuwe wet?

Vermeulen begrijpt best dat ouders na zo'n drama - denk ook aan het verhaal van de Nederlandse broertjes die recent door hun vader werden omgebracht - gefrustreerd zijn. "Maar wat is het alternatief? Wat doe je met de kinderen, en wanneer kom je tussen? Een interventie is zo ingrijpend dat die beslissing niet lichtzinnig genomen wordt."

Kort op de bal

Volgens Vermassen zijn er genoeg mogelijkheden, maar worden ze niet goed en te willekeurig gebruikt. "Als er bij een echtscheiding sprake is van seksueel misbruik door de vader, dan wordt diens omgangsrecht preventief stop gezet, zelfs al lijkt de klacht ongegrond. Bij dreigementen moet dat toch ook kunnen? Nu gebeurt dat soms wel, dan weer niet."

Bovendien gaat het te traag. "Je moet kort op bal spelen. Wie nu een kortgeding tegen de bedreiger start, die moet tot wel twee weken wachten, en dat is soms te lang." Ook Vanhauwaert had een procedure bij de vrederechter aangevraagd, de zitting was een aantal dagen na de moord voorzien. Vermassen pleit ervoor het zekere voor het onzekere te nemen: "We zijn ook heel terughoudend: net het inzetten van een procedure om het omgangsrecht met de kinderen op te schorten, kan ervoor zorgen dat mensen overgaan tot geweld. Anderzijds zijn instanties te voorzichtig omdat we vrezen voor wraakacties. Wat mij betreft komt de veiligheid van het kind eerst, zeker bij psychiatrische patiënten moeten we beter opletten. Valse klachten kunnen nadien wel bestraft worden."

Het kabinet van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) laat weten dat ze bereid zijn om Vanhauwaert te ontvangen, en na te gaan of de huidige wetgeving lacunes bevat.