Direct naar artikelinhoud

'Papa' is back in business

Michel Daerden (PS) is terug. De Franstalige socialist wordt aangesteld als de nieuwe CEO van W Fin, een dochterbedrijf van de Luikse publieke groep Tecteo. De socialist jaagt in oktober ook op de burgemeesterssjerp in Saint-Nicolas, bij Luik.

De tocht door de woestijn van Michel Daerden, bijgenaamd 'papa', "want iedereen kent mij", lijkt stilaan voorbij. De Franstalige krant L'Echo meldde dinsdag dat de politicus, berucht omwille van zijn opmerkelijke spreekstijl, een nieuwe topfunctie te pakken heeft. Hij is benoemd tot CEO van W Fin, een naamloze vennootschap opgericht door de Luikse intercommunale Tecteo.

De vennootschap moet de participaties van het moederbedrijf Tecteo in allerlei kredietbedrijven zoals Credis en Ecetia Finances overkoepelen. Ecetia is een intercommunale met een kapitaal van 216 miljoen euro. De drie aandeelhouders zijn Ethias (ruim 40 procent), Belfius (28 procent) en Tecteo (21,23 procent). Daerden was de laatste jaren al de vertegenwoordiger van Tecteo in de raad van bestuur van Ecetia. Dat leverde hem een maandelijks salaris van 1.300 euro bruto op.

De raad van bestuur van W Fin bestaat uit drie leden, onder wie Daerden, die het mandaat dus combineert met dat van gedelegeerd bestuurder. Gil Simon, zijn rechterhand als minister van Pensioenen, wordt een van zijn collega's.

Opmerkelijk: de huidige CEO van Tecteo is Stéphane Moreau, de PS-burgemeester van Ans. In maart 2011 pleegde Moreau een putsch tegen de toenmalige burgemeester en partijgenoot Michel Daerden. De functie voor 'papa' bij W Fin lijkt dus op een wapenstilstand binnen de Luikse PS. Nochtans namen onder meer Luikse sterke figuren zoals Waals minister Jean-Claude Marcourt en de Luikse burgemeester Willy Demeyer eerder afstand van Daerden.

Ook op politiek vlak lijkt Daerden ondertussen helemaal terug nadat premier Elio Di Rupo (PS) hem eind 2011 opzij schoof bij de verdeling van de ministerposten in de federale regering. Bij de lokale verkiezingen komt hij op als lijsttrekker voor de Franstalige socialisten in Saint-Nicolas, nabij Luik. Hij maakt veel kans op de sjerp. Daarnaast blijft hij ook Waals parlementslid.

Daerden geniet momenteel van zijn vakantie in Zuid-Frankrijk. Hij blijft er tot 15 augustus en was niet beschikbaar voor commentaar. Ook de Tecteo-topman Moreau wou geen reactie kwijt.