Direct naar artikelinhoud

Verfrissend anders dan anders

CAPTAIN FANTASTIC
Komische roadmovie
Van: Matt Ross
Met: Viggo Mortensen, Steve Zahn, Frank Langella, George MacKay, Samantha Isler
Duur: 118 minuten

Zoals de wereld tegenwoordig draait, met horten en stoten, zou ieder mens er weleens willen afspringen. Hoe snel je ook spurt, de ratrace leidt zelden tot het grote geluk. Alles kan anders, alles kan beter.

Zo denkt ook Ben erover. Hij heeft samen met zijn gezin de beschaving de rug toegekeerd. Niet dat ze als hippies leven. Zelfs na het overlijden van zijn vrouw, onderwerpt de man zijn kroost dagelijks aan keiharde driloefeningen, omdat een gezonde geest nu eenmaal het best aardt in een gezond lichaam. En zo zijn zijn kinderen ook gewapend voor de jacht en de visvangst, waarmee ze in hun levensonderhoud dienen te voorzien. Tussendoor verdiepen ze zich in de kwantumfysica, the Bill of Rights en Dostojevski, want ook de hersenen moeten aangescherpt worden.

Alleen 's avonds bij het kampvuur, is er echt tijd voor ontspanning en mogen de gitaren en harmonica's worden bovengehaald. De kinderen zijn sterk, gezond en superslim, maar ook wereldvreemd. Het zijn rare snuiters. Het wordt pas duidelijk hoe onaangepast ze zijn, wanneer de man ze allemaal in zijn bus laadt om zijn vrouw en hun moeder een laatste groet te gaan brengen.

Grappig én ontroerend

Viggo Mortensen geloof je helemaal als een man die te slim is voor zijn eigen goed en voor het goed van zijn eveneens geniaal gecaste kinderen. Op hun tocht brengt de gekke bende ons niet alleen tal van nieuwe inzichten bij, ze brengt ons even vaak aan het lachen. Ze zijn schaars, de films die ontroerend en slim, grappig en inspirerend zijn.