Direct naar artikelinhoud

Standard ontsnapt aan bekerblamage

Na drie opeenvolgende competitienederlagen is Standard er pas na verlengingen - die het in de 93ste minuut afdwong - in geslaagd voorbij tweedeklasser Moeskroen-Péruwelz te geraken in de 1/16de finales van de beker.

Het heeft niet veel gescheeld of Standard won deze wedstrijd met forfaitcijfers. De sportieve leiding van Moeskroen-Péruwelz - sinds Lille de club overnam in Franse handen - was uit het oog verloren dat voor deze bekermatch zes Belgen op het scheidsrechtersblad dienden ingevuld. Van de nood een deugd makend, werd de bank inderhaast aangepast en ging men er bij Moeskroen van uit dat spelers die de Franse nationaliteit bezitten maar houder zijn van een Belgische voetballicentie als Belg mogen worden beschouwd.

Standard startte met Buyens op rechtsmidden en het duo Gonzalez-Ajdarevic dicht aanleunend bij Batshuayi. Buyens was, op die voor hem ongewone positie, van weinig nut. Na vijf minuten lag Moris aan de basis van de 1-0 voor de thuisploeg. Zijn uittrap in de richting van Van Damme was zo hard dat de aanvoerder niet bij de bal geraakte. Ruiz wel. Die ging fors door op rechts en zette voor. Uit het geharrewar dat daarop volgde puurde Mezine de openingstreffer.

De Rouches ondervonden veel meer last dan hen lief was met de geestdriftig opzittende tegenstanders. Tot uitgespeelde Luikse doelkansen kwam het niet. Batshuayi scoorde wel op aangeven van Goreux, maar de treffer werd wegens buitenspel afgekeurd.

Vanaf de 27ste minuut moest Standard met tien man verder. Batshuayi werd uitgesloten voor een elleboogstoot aan Delacourt. Na Ezekiel vrijdag tegen Gent, nu Batshuayi: Ron Jans schudde vertwijfeld het hoofd.

De coach van Standard deed teken aan Ogunjimi dat hij zich moest opwarmen en bracht de spits tien minuten later in ter vervanging van Gonzalez. De Uruguayaan zat tot dan niet goed in de match. Sloom in zijn beweging, ongewoon lukraak in het verlengen met de voet of het hoofd. Ajdarevic ook niet, trouwens. De Zweed stapelde de foute passes op en maakte het zichzelf en de ploegmaats moeilijk.

Standard dwong na de rust wel veldoverwicht af - in de hand gewerkt door het terugplooien van Moeskroen-Péruwelz - maar doelkansen leverde dat niet op. De thuisploeg speculeerde op de counter en er was een forse interventie van Pocognoli nodig om Ruiz - goeie voetballer, de door Lille bij de satellietclub ondergebrachte Costa Ricaan - te beletten afgezonderd voor Moris te verschijnen.

Met Mpoku in de plaats van Bulot slaagden de Rouches toch meer druk te zetten op de plaatselijke defensie. Ogunjimi en de nu wel centraal spelende Buyens lieten zich daarbij gelden en Van Damme rukte steeds vaker op. De klokt tikte echter onherroepelijk verder en bij het ingaan van het laatste kwart rende Van Damme naar de bank en kreeg hij van Ron Jans het licht op groen om zijn positie als centrale verdediger te verlaten en post te vatten op het middenveld.

Standard drong aan. Buyens ontsnapte op rechts, maar Ogunjimi kon net niet bij zijn voorzet. Even later diende diezelfde Ogunjimi in extremis afgestopt. De Rouches bleven de zestien van de thuisploeg belegeren, maar Mpoku schoot tot tweemaal toe overhaast midden de harde en rumoerige kern RMP-fans achter het doel van Vlamynck.

'Allez, Mouscron, les supporters sont là!', weergalmde het zoals in de gouden Excel-jaren van Broos en Leekens. Ajdarevic kwam dicht bij de gelijkmaker, maar zijn poging werd (met de hand of de arm) van de lijn gekeerd. Standard claimde een strafschop... en verwierf die in de slotminuut toen Ogunjimi door Vlamynck onderuit werd gehaald. Ajdarevic zette de penalty om, zodat het tot verlengingen kwam.

Batshuayi in actie tegen Moeskroen. Na een halfuur mocht de spits van Standard al naar de kleedkamer met rood.