Direct naar artikelinhoud

Mist rond Googles sociaal netwerk

Er is nog geen duidelijkheid over Googles plannen om een eigen sociaal netwerk te bouwen. De technologieblog Read/WriteWeb kondigde zondag trots aan dat hij exclusief had vernomen dat de internetreus zijn sociaal netwerk Google Circles op de markt zou brengen. De extase smolt snel weg nadat Google had ontkend dat er zoiets als Circles bestaat. Google herhaalde wel dat het plannen heeft om “sociale aspecten” in zijn producten te verwerken.

Circles mag dan een losse flodder zijn, het is al maanden duidelijk dat Google een concurrent voor Facebook voorbereidt. Google is ’s werelds grootste zoekrobot, maar steeds meer surfers brengen een groter deel van hun vrije tijd door op Facebook, waardoor de reclamebudgetten verschuiven van de ene naar de andere site. Die trend wil Google stoppen.

Het sociaal netwerk van Google, eerder ook al ‘Google Me’ genaamd, wordt geen kopie van Facebook. De beschikbare info is nog vaag, maar Google zou focussen op vriendengroepen en de mogelijkheid om met hen iets te delen. Zo zou aan de videowebsite YouTube een sociale laag toegevoegd worden om filmpjes met elkaar te delen.

Google heeft al pogingen ondernomen om een sociaal netwerk uit de grond te stampen. Maar zowel ‘Orkut’ als ‘Buzz’ draaiden uit op een ontgoocheling. Daarom wordt verondersteld dat Google geleidelijk verbeteringen zal aanbrengen aan zijn producten, in plaats van één grote lancering voor te bereiden en weer gezichtsverlies te lijden.