Direct naar artikelinhoud

Meer dan vijftig doden in Haïti als gevolg van vervuild rivierwater

De afgelopen dagen zijn in verschillende Haïtiaanse steden al meer dan vijftig mensen om het leven gekomen na een epidemie van buikloop. De oorzaak ligt wellicht bij de slechte kwaliteit van het drinkwater, zo melden de nationale gezondheidsdiensten.

“We hebben 51 of 52 doden geregistreerd langs de rivier Artibonite, die door het centrum en het noorden van het land loopt”, zei Ariel Henry, van het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid aan AFP. Honderden mensen zijn eveneens ter observatie in het ziekenhuis opgenomen.

Volgens lokale radiocorrespondenten in de hoofdstad Port-au-Prince werden de meeste doden geregistreerd in de ziekenhuizen van Saint-Marc, op ongeveer honderd kilometer van de hoofdstad, en de kleinere gemeenten Marchand Dessalines, Petite-rivière en Grande-Saline in de omgeving.

Het ministerie van Gezondheid benadrukt dat er een onderzoek wordt gevoerd naar de exacte oorzaak van de crisis.

Haïti, het armste land van het Amerikaanse continent, werd op 12 januari van dit jaar getroffen door een zware aardbeving waarbij meer dan 250.000 doden vielen. Zowat anderhalf miljoen mensen verloren hun huis.

Hulporganisaties vrezen voor nog meer epidemieën als gevolg van de bar slechte levensomstandigheden. Reeds voor de aardbeving had de bevolking dikwijls problemen om zuiver drinkwater te vinden.