Direct naar artikelinhoud

Cijferdiscussie woedt voort

Koninklijk verduidelijker Johan Vande Lanotte gaat vandaag verder met zijn consultaties van de partijvoorzitters. Gisteravond ontving hij Bart De Wever, vandaag volgen de groene voorzitters en Joëlle Milquet (cdH).

Vande Lanottes eerste opdracht bestaat er nog steeds in de cijfers die in de discussie over de financieringswet de ronde doen, te objectiveren. De voormalige minister van Begroting spendeerde daarom een groot deel van het weekend met het raadplegen van tal van experts. Volgens zijn entourage wil de bemiddelaar zo breed mogelijk consulteren om tot een juiste berekeningsmethode te komen van de verschillende financieringsmodellen die op tafel liggen.

Elke partij hanteert momenteel immers eigen berekeningen, wat een serene discussie over het onderwerp onmogelijk maakt. Dit weekend vochten sp.a en N-VA een welles-nietesspelletje uit over de cijfers die De Wever in zijn nota naar voren schuift. Volgens de nota-De Wever wint Vlaanderen bij de gedeeltelijke overheveling van de personenbelasting 5 miljoen euro, wint Brussel 80 miljoen en verliest Wallonië 92 miljoen. Onder meer sp.a’er Frank Vandenbroucke noemde die getallen een grove onderschatting. Een paper van de Leuvense economen André Decoster en Kris De Swerdt lijkt de N-VA-critici voorlopig gelijk te geven.

“Onze berekeningen bevestigen dat er een fundamentele tegenstrijdigheid zit in de berekeningen van de gevolgen van de voorgestelde regionale inkomstenbelasting”, schrijven Decoster en De Swerdt. Volgens beide economen lopen de gevolgen in de honderden miljoenen voor zowel Wallonië als Brussel. “De orde van grootte van opsmuk van regionale inkomsten voor Wallonië bedraagt in onze berekeningen 311 miljoen en voor Brussel 158 miljoen. De regionale inkomsten van Vlaanderen daarentegen worden meer dan 600 miljoen minder gunstig voorgesteld dan ze in werkelijkheid zullen zijn”, luidt het.

Ondertussen heerst er onder politici discussie over het nut van de cijferopdracht van Vande Lanotte. “We zijn het gegoochel over cijfers beu. We hebben 22 miljard euro te kort momenteel en dan gaat men van een paar honderd miljoen een fetisj maken”, zei Bart De Wever gisteren veelbetekenend. Ook anderen onderhandelaars vragen zich af wat de waarde is van de geplande cijferoefening. “Je kan een aantal zaken uitklaren, maar zolang je de fiscale inkomsten binnen tien jaar niet kent, kan je niet wetenschappelijk bewijzen wat de echte gevolgen voor elke gewest zullen zijn”, klinkt het bij een Vlaamse partij.

De objectiveringsoefening is volgens anderen dan weer cruciaal om het vertrouwen te helpen herstellen. “We weten ook wel dat die hele cijferdicussie een vertrouwenscrisis maskeert, maar eens we daardoor zijn, kunnen we het debat toch al een stuk rationeler voeren.”

Bij de PS benadrukt men dat de partij al sinds augustus vragende partij is om de cijfers te objectiveren. “Wij hebben immers de indruk dat N-VA bang is van een concrete, harde becijfering van haar voorstellen.”(TM)