Direct naar artikelinhoud

Coene hoopt op snelle regeringsvorming

Luc Coene, vice-gouverneur van de Nationale Bank, hoopt op een snelle regeringsvorming om de internationale onzekerheid over de budgettaire en institutionele toekomst van België weg te nemen. Ook Open Vld heeft de andere partijen nog eens uitgedaagd om aan te tonen hoe ze de staatsfinanciën willen saneren.

Luc Coene, ook ex-kabinetschef van oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) en dus zelf van liberale signatuur, betwijfelde gisteravond in Terzake of de internationale persconferentie van N-VA (zie hiernaast) wel voldoende is om de financiële markten te kalmeren. “De internationale wereld heeft ook gehoord dat meneer De Wever over een evolutie spreekt. Zij zijn vooral geïnteresseerd in de eindbestemming. Zij willen weten wie in de toekomst hun kredieten zal terugbetalen.” Coene meent dat er ‘onduidelijkheid’ is gerezen of de staat na de verkiezingen eerst gesaneerd dan wel hervormd zal worden. “Dat is niet onbelangrijk voor de financiering”, stelde hij nog. Hij hoopt dan ook dat er na de verkiezingen snel een regering kan worden gevormd.

Dat is alvast koren op de molen van Open Vld-partijvoorzitter Alexander De Croo. Ook volgens hem hebben de beleggers nood aan een duidelijk signaal in een taal die ze begrijpen. Hij roept de andere partijen daarom op verantwoordelijkheidszin te tonen en duidelijk aan de kiezer te zeggen met welke maatregelen ze de Belgische begroting willen rechttrekken. “De provocerende uitspraken van Bart De Wever en Joëlle Milquet en de vechtscheiding tussen N-VA en CD&V zijn niet de boodschap die de financiële markten willen horen”, zei De Croo gisteren. Enkel een duidelijk antwoord op de budgettaire uitdaging in ons land kan volgens hem rust brengen.

“Enkel wij doen geen onmogelijke beloftes en hebben voorzichtig gecijferd”, vindt Vincent Van Quickenborne dan weer. Hij hekelde het feit da sp.a blijft weigeren om cijfers op tafel te leggen en noemde de plannen van N-VA “economische science fiction”. Volgens de uittredende minister heeft enkel CD&V een sluitend begrotingsverhaal opgesteld, maar gaat dat ten koste van de gezinnen en spaarders. Ook Groen! heeft zijn huiswerk gedaan, klonk het, maar Van Quickenborne noemt de door de groenen voorziene inkomsten van 7,5 miljard euro uit een vermogenswinstbelasting “totaal buiten proportie”. Ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel benadrukt dan weer dat de regering van lopende zaken ondertussen alle maatregelen heeft genomen om de overheidstekorten onder controle te houden.