Direct naar artikelinhoud

Burgemeester van Sint-Genesius-Rode wist van pesterijen

Burgemeester Myriam Rolin (cdH) was wel op de hoogte van de aanhoudende pesterijen door gemeentearbeiders, waardoor een 49-jarige man vorige week uit het leven stapte. Dat blijkt uit drie aangetekende brieven.

De 49-jarige gemeentearbeider Bruno D. die vorige week uit het leven stapte na aanhoudende pesterijen 'bedankte' in zijn afscheidsbrief het gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode omdat het nooit had ingegrepen.

"We wisten van niets", klonk het eerst op het gemeentehuis. Maar nu blijkt dat burgemeester Myriam Rolin (cdH) wel degelijk op de hoogte was van de pesterijen in het containerpark. In mei 2011 kreeg ze daarover drie aangetekende brieven van een collega van Bruno D. die de situatie niet langer kon aanzien. Daarna werd een vergadering gehouden op het gemeentehuis met de klokkenluider en de personeelsdienst.

In de brieven vraagt de arbeider telkens om in te grijpen. De eerste dateert van 2 mei en is gericht aan het schepencollege. Daarin wordt het agressieve gedrag van twee gemeentearbeiders aan de kaak gesteld. Die bedreigden hun collega's fysiek als ze overuren wilden maken en verzieken de sfeer.

In een tweede brief, die dateert van 11 mei, meldt de collega dat een arbeider van een beschutte werkplaats in een slibcontainer is gegooid.

In een laatste brief eind mei vraagt de arbeider opnieuw aan de burgemeester dat ze ingrijpt. "Ten gevolge van de pesterijen zijn collega's op doktersbezoek geweest met verhoogde bloeddruk."

Het gemeentebestuur reageert op 23 mei eerst met een brief. Die is ondertekent door de burgemeester Rolin en haar secretaris, met de melding dat ze "kennis hebben genomen" van de problemen en dat ze "de zaak onderzoeken".

Begin juni houdt Rolin een vergadering met de klokkenluider en de personeelsdienst. Tijdens die vergadering wordt beslist dat de klokkenluider van ieder nieuw pestfeit een verslag zou opmaken. "Na dit gesprek werden noch verslagen noch klachten ingediend", zegt burgemeester Myriam Rolin in een persbericht.

Het Brusselse parket liet vorige week weten dat ze de motieven voor de zelfdoding onderzoekt.

Tot nog toe is er nog niemand van de betrokken gemeentearbeiders verhoord.