Direct naar artikelinhoud

Staatsbon bracht nooit minder op voor schatkist

De Belgische schatkist haalde bij de particuliere beleggers 45,5 miljoen euro op met de recentste uitgifte van Belgische staatsbons. Nooit eerder brachten de staatsbons zo weinig op. Het opgehaalde bedrag is ongeveer tien keer lager dan tijdens de piek van de financiële crisis. De particuliere beleggers geven opnieuw de voorkeur aan producten met hogere rente.

Belegger kiest opnieuw voor hoger rendement en meer risico

Met zijn erg lage nettorendement van 1,7 procent voor de vijfjarige staatsbons en 2,3 procent voor de achtjarige staatsbons lijkt het financieel product zijn dieptepunt bereikt te hebben.

De populariteit van staatsbons kende een tijdelijke heropleving door de financiële crisis. In december 2008 en maart 2009 haalde de schatkist via het schuldpapier respectievelijk 486,3 en 376,2 miljoen euro op. De rentes lagen op dat moment wel veel hoger dan vandaag.

Voor de financiële crisis namen de inschrijvingen echter uitgifte na uitgifte af. Begin september 2008, dus vlak voor de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, tekenden beleggers nog voor amper 47,7 miljoen euro in op staatsbons. Op dat moment kregen de beleggers wel een vergoeding van 3,6 procent netto voor de vijfjarige staatsbons en 3,7 procent netto voor de achtjarige staatsbons.

Jean Deboutte, hoofd strategie van het Belgische Agentschap van de Schuld, is niet verrast over het gebrek aan enthousiasme bij beleggers. “Een rendement van minder dan 2 procent op vijf jaar vormt een psychologische drempel. Gezien de lage marktrente was het echter een redelijke coupon.” Deboutte voegt eraan toe dat de coupon vandaag hoger zou liggen. “De voorbije week zijn de marktrentes opnieuw gestegen. Mogelijk hebben we het dieptepunt van de marktrente gezien.”

Sinds maart 2009 - het dieptepunt van de beurzen - brengen kasbons, het alternatief van de banken, met een gelijke looptijd meer op dan de staatsbons (zie grafiek). Marktleider Dexia verlaagt vanaf maandag de rente op de vijfjarige kasbons tot 2,4 procent bruto, ofwel 2,04 procent netto, nog steeds 38 basispunten meer dan wat gelijklopende staatsbons opbrengen.

Bij bedrijfsobligaties valt voor beleggers nog meer rendement te rapen. Zo geeft Eandis een obligatie uit met een looptijd van zeven jaar en een nettorendement van 3,08 procent. De energienetbeheerder staat voor “bijna staatskwaliteit”, stelt het beleggingsblad De Belegger. De obligatie loopt een jaar minder dan achtjarige staatsbons en biedt 74 basispunten meer rendement. De inschrijvingen werden gisteren vervroegd afgesloten. In plaats van de beoogde 100 miljoen werd 150 miljoen opgehaald.

De voorbije twaalf maanden werd de Belgische markt overspoeld door bedrijfsobligaties. Beursgenoteerde en private ondernemingen gaven voor ruim 3 miljard euro papier uit, blijkt uit de berekeningen van De Tijd. De kampioen van de obligatie-uitgiftes is UCB. De farmagroep haalde in twee keer voor ruim 1,2 miljard op via de plaatsing van obligaties. Nyrstar tankte het jongste jaar eveneens twee keer bij (345 miljoen euro).