Direct naar artikelinhoud

Parket houdt reconstructie ongeval Bocholt

Het parket heeft een reconstructie gehouden van het zware verkeersongeval in Bocholt, dat donderdag vier doden eiste. Bedoeling na te gaan waarom de tractorchauffeur de groep fietsers niet zag. Het rapport van de verkeersdeskundige wordt over enkele weken verwacht.

Gisternamiddag heeft het parket van Tongeren een reconstructie gevoerd, die duidelijkheid moet scheppen over het ongeval waarbij donderdag vier fietsers omkwamen. Een tractor reed toen in op een groep bejaarde senioren. Zelf verklaarde de landbouwer dat hij de groep niet gezien had omdat de zon in zijn ogen scheen.

De reconstructie op de Brogelerweg vond plaats om iets over zes, ongeveer op hetzelfde uur als het ongeval donderdag, kwestie van de impact van de lage zon te kunnen inschatten. De plaats van het ongeval werd afgesloten. Ongeveer een uur lang moest de chauffeur, nog steeds zwaar aangedaan, tonen wat er die namiddag gebeurd was. Ook alle getuigen werden opgeroepen. De chauffeur werd bijgestaan door slachtofferhulp.

Het parket is karig met commentaar over de reconstructie. “We verwachten het rapport van de verkeersdeskundige over een zestal weken”, klinkt het. “Voorlopig is het te vroeg en te gevaarlijk om al te gissen over mogelijke oorzaken.”

Volgens Jean-Paul Peuskens, burgemeester van Bocholt, werden alle hypotheses zorgvuldig afgetoetst. “Er is ook gezocht naar nieuwe elementen.” Vooral de piste van de strobalen kreeg veel aandacht. Op het moment van het ongeval vervoerde de landbouwer immers twee hooibalen, mogelijk hebben die zijn zicht belemmerd. “Maar we willen niet vooruit lopen op de feiten”, aldus de burgemeester.

De drie senioren die gewond raakten bij het ongeval, zijn inmiddels aan de beterhand, weet Peuskens te melden. “Eén dame is donderdagavond laat uit het ziekenhuis ontslagen, een andere man die lichtgewond was mag ongeveer binnen een week naar huis toe.” Dan zou hij net op tijd uit het ziekenhuis zijn om de begrafenis van zijn vrouw, die gisteren omkwam, bij te wonen. Verder ligt nog een fietser in het ziekenhuis, en ook de vrouw die in eerste instantie in kritieke toestand verkeerde, is niet langer in levensgevaar.

In het gemeentehuis van Meeuwen-Gruitrode wordt een rouwregister geopend, omdat de fietsende senioren van die gemeente afkomstig zijn. Het schepencollege opent zondag om 10 uur het rouwregister en daarna is het voor het publiek toegankelijk tot 12.30 uur. Maandag kunnen de mensen er terecht van 8 tot 20 uur en dinsdag en woensdag van 8 tot 17 uur. (LB)