Direct naar artikelinhoud

Vijf soorten heksen: van drugsbarones tot vampier

1. MaleficaOorspronkelijk vooral gebruikt als mannelijk woord 'maleficus' of boosdoener, maar sinds het verschijnen van het boek Malleus maleficarum ('De heksenhamer'), dat in de zestiende eeuw als handleiding voor heksenjagers diende, de algemene Latijnse term voor heksen die anderen leed berokkenden om de duivel te helpen.

Was een brouwster van kruidenmengsels voor giftige dranken en zalven, maar ook liefdestoverdranken. Verschillende hedendaagse onderzoekers hebben de activiteiten van Venefica in verband gebracht met drugsgebruik- en productie.

Deze vrouwen waren vergelijkbaar met vampieren. Zij konden vliegen en aten mensen op. Vooral pasgeborenen waren geliefkoosde prooien. Vroedvrouwen werden er daarom vaak van verdacht lamia te zijn.

Striga konden van gedaante veranderen en als roofvogels door de lucht vliegen. Ze werden verantwoordelijk geacht voor het impotent maken van mannen en het vergiftigen van babymelk.

Waarzegsters en toekomstvoorspellers die mensen konden vervloeken en kwade magie aanrichten, maar ook betoveringen ongedaan maken.