Direct naar artikelinhoud

Revolutie in Londense metro: stilstaan op roltrap

Rechts staan, links lopen. De traditie is zo oud als de roltrappen van de Londense ondergrondse. Maar hoe lang nog?

Op het drukke metrostation Holborn - 56 miljoen passagiers per jaar - krijgen passagiers de komende zes maanden te horen dat ze niet meer mogen lopen tijdens de spitsuren. Het zou de doorstroom verbeteren maar het is ook het recept van massale burgerlijke ongehoorzaamheid.

Voor veel Londenaren is niets zo vervelend als een toerist die in al diens onschuld en onwetendheid links gaat staan. Een kuch is meestal genoeg om het obstakel uit de weg te ruimen, zodat de snelweg naar trein of uitgang weer vrij is. De Londense roltrappen zijn langer dan in de meeste andere steden.

Holborn heeft een van de langste en is om die reden gekozen als proefterrein. Eind vorig jaar was er al een proef, die uitwees wat al op wetenschappelijke wijze bewezen was: als iedereen stilstaat wordt de ruimte beter benut en gaat de stroom een derde sneller. Daarom verlengt Transport for London de proef en wanneer het goed gaat, zal ongetwijfeld uitbreiding volgen, noodzakelijk omdat het aantal passagiers maar blijft stijgen.

Conflictbeheersing

De vraag is echter of het 'goed' zal blijven gaan. Er zijn grote bezwaren. Allereerst het recht van de Freeborn Englishman om te kiezen hoe hij de diepte in of uit gaat. Er is al veel betutteling - gesymboliseerd door het fameuze omroepbericht 'Mind the Gap' - en dit kan makkelijk de druppel zijn. Bovendien kost het veel mankracht om het nieuwe gebod te handhaven, wat erg duur is. Het personeel kan alvast een cursus conflictbeheersing volgen.