Direct naar artikelinhoud

WAAR?

Chantal Pattyn is kersvers cultuurmanager bij de VRT. Daarnaast blijft ze ook gewoon radio maken bij Klara.

EET

La Marie Joseph

La Marie Joseph is dé klassieker op de Vismarkt in Brussel. Dit restaurant ligt daar sinds 1970. Aan de muren hangt Belgische kunst. La Marie Joseph is gespecialiseerd in Noordzeevis. Ik kom er graag met mijn zoon. Hij vergrijpt zich daar aan de 'fish & chips'. Ik neem doorgaans de tartaar van Schotse zalm of een menu met kabeljauw. En ook bij die gerechten zitten die heerlijke frietjes.

Brandhoutkaai 47, Brussel

Fornostar

Zoonlief is ook gek op de pizza's met mozzarella van Fornostar. Dat is een hippere brasserie aan dezelfde kant van de Vismarkt.

Brandhoutkaai 65, Brussel

SAN

Ik kan ook genieten van echte culinaire ervaringen. In Brussel had ik het genoegen een aantal keren bij SAN te eten. En de kwaliteit is steeds top. Chef Sang-Hoon Degeimbre heeft de Gault&Millau-titel 'Chef van het jaar 2016' dus dik verdiend. In Frankrijk kan ik La Grenouillère warm aanbevelen, en in Duitsland Tim Rau.

Vlaamsesteenweg 19, Brussel

DRINKT

Hudson Bar and Books

Als ik zelf in de Verenigde Staten geraak, dan geniet ik van de architectuur van Mies van der Rohe en Philip Johnson in de bar van restaurant The Four Seaons. Het is de mooiste bar ter wereld.

636 Hudson Street, New York

Loos Bar

In België ga ik nooit op café, maar op reis in het buitenland haal ik mijn schade ruimschoots in. De Loos Bar in Wenen is vernoemd naar de architect die er gestalte aan gaf: Adolf Loos. In zijn jonge jaren woonde hij even in Philadelphia. Boven de Loos Bar hangt dan ook een plakkaat met de woorden 'American bar'.

Kärntner Durchgang 10, Wenen

Bemelmans Bar

Bemelmans Bar ligt in het Carlyle Hotel in Uptown New York. Konijnen en illustraties van kinderboekentekenaar Ludwig Bemelmans sieren het interieur op sublieme wijze. Woody Allen komt er soms klarinet spelen.

35 E 76th Street, New York

SHOPT

Maison Margiela

Ik ben een trouwe fan van het Belgische huis Maison Martin Margiela. Verder koop ik mijn kledij toch meestal op vintagemarkten en in het buitenland. De Mommsenstrasse in Berlijn heeft schitterende tweedehandswinkels. Ik vond er een roze jas van Jil Sander, ontworpen door Raf Simons, aan min zeventig percent. Het etiket hing er zelfs nog aan!

Vlaamsesteenweg 114, Brussel

Jack O'Shea

Voor dagelijkse inkopen steun ik lokale handelaars. Op woensdagochtend ga ik, nadat ik mijn zoon naar school heb gebracht, kort naar de markt op het Sint-Katelijneplein. En op zaterdag keer ik daar terug. Vlees haal ik bij Jack O'Shea, vis bij De Noordzee, brood bij Charli en groenten bij Champigros. Meer moet dat niet zijn!

Sint-Katelijnestraat 32, Brussel